Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • szczypiorek,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:

Kotlety ruskie smakują tak, jak farsz do pierogów ruskich - przygotowywane są na bazie ziemniaków, białego sera i cebuli.

Możesz podawać je samodzielnie z orzeźwiającą surówką albo z kaszą i warzywami na ciepło np. z marchewką z groszkiem. To świetna alternatywa dla wszystkich mięsnych kotletów.

  1. Ugotuj ziemniaki, ostudź i przeciśnij przez praskę.
  2. Pokrój cebulkę najdrobniej jak potrafisz i podsmaż na maśle.
  3. Przeciśnięte przez praskę ziemniaki, podsmażoną cebulkę i twaróg wymieszaj razem i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Do masy na kotlety ruskie dodaj jajko i wymieszaj.
  5. Uformuj kotlety, obtocz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  6. Kotlety ruskie smaż na oleju roślinnym z obu stron na złoto. Możesz też upiec je w piekarniku.
Reklama

Więcej pomysłów na dania z ziemniakami w roli głównej:
Co zrobić z resztek ugotowanych ziemniaków?
Przepis na zapiekankę z serem i szynką
Przepis na ziemniaki faszerowane szpinakiem
Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...