Składniki
- 1 ½ szkl. wody,
-
1 szkl. surowego ryżu,
- 350 g wypestkowanych węgierek,
- ½ czerwonej cebuli,
- 3 ostre papryczki,
- 3 łyżki świeżej kolendry (można zastąpić natką pietruszki),
- 1 łyżeczka cukru,
- dwie piersi z kurczaka,
- rozmaryn,
- sól, pieprz,
- olej
Sposób przygotowania
Ryż ugotować i rozpulchnić widelcem. W misce zmieszać posiekane śliwki, cebulkę, papryczki, kolendrę, 2 łyżki oleju i cukier. Przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki każdą, obsypać pieprzem, solą i rozmarynem i smażyć na oleju po minucie z każdej strony. Zredukować ogień i i smażyć jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem i śliwkową salsą.