Jak degustować wino?
Jak degustować wino? Degustacja wina nie musi być nudnym spotkaniem profesjonalistów porozumiewających się niezrozumiałym językiem. Każdy może przygotować w domowym zaciszu degustację z przyjaciółmi. Oto kilka porad, jak powinna ona wyglądać.

Przygotowanie
Najpierw musimy zdecydować jakich win będziemy próbować. Istnieją różne rodzaje degustacji. Degustacja wertykalna polega na porównywaniu ze sobą tych samych rodzajów win, od tego samego producenta, ale z różnych roczników. Podczas degustacji horyzontalnej próbuje się win tego samego gatunku, z tego samego rocznika, z tego samego miejsca, ale od innych winiarzy. Natomiast w "ślepej" degustacji nazwy i rodzaje win pozostają w tajemnicy do samego końca, tak aby ocena mogła być jak najbardziej obiektywna. Jeśli zależy nam na ekonomicznym spotkaniu, możemy poprosić każdego z gości, żeby przyniósł ze sobą butelkę wina i przygotował się na krótką prezentację o nim.
Przed przyjęciem gości należy przygotować dla każdego z nich po dwa duże kieliszki - jeden do białego wina, drugi do czerwonego. Wzorcowy kieliszek powinien mieć pojemność 215 mililitrów. Na pewno przyda się miska na wino, dzbanek z wodą do płukania ust i kieliszków oraz kartka i długopis, aby każdy mógł zapisać swoje wrażenia z degustacji. Przed spotkaniem powinno się otworzyć butelki, wtedy wino będzie miało możliwość napowietrzenia, co zwiększy intensywność jego smaku i zapachu.
Kolejność degustacji win jest zawsze taka sama. Zaczyna się od białych win, potem przychodzi kolej na czerwone. Kolejne kryterium to: od najsłodszych do wytrawnych i od win najniższej jakości do najwyższej. Nie powinniśmy napełniać całego kieliszka, ale najwyżej do 1/3 jego wysokości. Zawsze trzymamy kieliszek za nóżkę, po to, aby nie ogrzać znajdującego się w nim wina.
Zobacz także: Jaki alkohol podawać do deserów?
Ocena wzrokowa
Na samym początku degustacji oceniamy kolor wina, czyli tzw. suknie lub szatę. W przypadku białych win o jego młodości świadczą blade, delikatne odcienie, natomiast mocna, lekko brązowa barwa jest charakterystyczna dla starszych win. Odwrotnie jest w przypadku czerwonych. Intensywne i ciemne kolory z niebieskawymi refleksami oznaczają młode wina, zaś mniej intensywne, bledsze i z pomarańczowymi refleksami są starsze trunki. Za pomocą wzroku możemy także ocenić gęstość wina. Wystarczy tylko zakołysać kieliszkiem i obserwować strużki płynu (tzw. łzy) spływające po ściankach naczynia. Kiedy łzy są gęste, możemy przypuszczać, że wino jest mocne, o dużej zawartości alkoholu. Jeśli zaobserwujemy, że wino jest zmącone, może to oznaczać, że jest zepsute. Jego klarowność i przejrzystość stanowi o zdrowiu. Kiedy, przy nalewaniu do kieliszka, zaobserwujemy, że wino się pieni i powstają niewielkie bąbelki powietrza, najprawdopodobniej oznacza to, że wino jest młode.
Zapach wina
Naszym najwrażliwszym zmysłem jest powonienie. Czujemy nawet 1000 razy więcej niż możemy posmakować. W przypadku wina 75% naszej oceny to właśnie zapach. Aby dobrze poczuć intensywność zapachu należy najpierw powąchać wino, następnie zakołysać kieliszkiem i ponownie powąchać. Na koniec dość mocno powinniśmy pomieszać winem w kieliszku, co spowoduje uwolnienie wszystkich zapachów. Zazwyczaj odczuwane zapachy kojarzą się ze znanymi owocami, kwiatami, roślinami, korzeniami, a nawet zwierzętami, czy zapachami pochodzącymi z palenia różnych produktów i substancji. Już po spróbowaniu wina, można jeszcze raz powąchać pusty kieliszek. Jeśli wino pozostawia po sobie długi i intensywny zapach, oznacza to, że jest dobrej jakości. Po gorszych winach woń szybko się ulatnia.
Zobacz także: Tajemnice pracy sensoryka
Smak
Człowiek rozróżnia cztery podstawowe smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. W przypadku degustacji win słony smak nie ma w ogóle znaczenia. Natomiast ważne jest, aby słodycz i kwasowość były dobrze zbalansowane. Każdy łyk wina powinniśmy chwilę potrzymać w ustach i rozprowadzić go po całej jamie ustnej. Wskazane jest także siorbanie, dzięki czemu wino zostanie mocniej napowietrzone i rozgrzane, co zwiększy intensywność jego smaku. Kiedy już jesteśmy pewni, jakie smaki dominują w degustowanym winie, nie połykamy go, ale wypluwamy. W białych winach najczęściej można wyczuć smaki melona, jabłka, ananasa, gruszki, wanilii, karmelu, kwiatów, ziół, trawy, natomiast w przypadku czerwonych najczęściej dominują smaki jagód, porzeczek, śliwek, wiśni, ziemi, drewna, dymu, czekolady, skóry, czy kawy.
Tekstura
Ważną rolę w degustacji wina odgrywa również zmysł dotyku. Wino może być łagodne, lub mocne. Im większa jest zawartość alkoholu, tym jest mocniej zbudowane.
Zobacz także: Napoje i drinki na prywatkę