Benedyktynka - klasztorny likier
Benedyktynka – doskonały w smaku, aromatyczny likier – została wpisana na listę produktów tradycyjnych.

- Dorota Berezowska
Chluba WielkopolskiBenedyktynkę – doskonały w smaku, aromatyczny likier produkowany przez Zakon Benedyktynów w Lubiniu wpisano na listę produktów tradycyjnych, tym samym likier uznano za element dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski. Klasztor w Lubiniu Klasztor Benedyktynów w Lubiniu niedaleko Kościana jest jedynym miejscem w Polsce, w którym powstaje oryginalna Benedyktynka. Według tradycji tutaj swoją kronikę pisał Gal Anonim, a mnich lubiński Maciej w 1257 roku po raz pierwszy użył pojęcia Polonia Maior, nadając temu regionowi nazwę Wielkopolska.Włoskie korzeniePolska Benedyktynka powstaje według unikalnej, znanej jedynie dwóm braciom receptury w oparciu o XVI-wieczne benedyktyńskie zapisy. Początki likieru sięgają 1510 roku, kiedy to włoski mnich Bernardo Vincelli, przebywając w klasztorze w Normandii sporządził wyjątkową miksturę z rumu, ziół i korzeni. Powstający w Wielkopolsce oliwkowo-miodowy trunek, owoc wielowiekowej tradycji klasztornej jest udoskonaloną wersją tamtej szlachetnej nalewki.SkładOd XIX wieku benedyktynkę produkuje się ze spirytusu, miodu, karmelu, syropu cukrowego oraz wyciągów i destylatów z ziół, takich jak kolendra, hyzop, anżelika, gałka muszkatołowa, goździki, herbata, melisa. Podaje się ją w kieliszkach do koniaku, najczęściej bez żadnych dodatków. Najbardziej znana polska receptura benedyktynki została opracowana na podstawie przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Jej oryginalny przepis na likier benedyktynka, pochodzi z książki „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast” (Warszawa 1985). Benedyktynka z Lubinia- Benedyktynkę sporządzamy na bazie starannie dobranej i sprawdzonej kompozycji 21 ziół - opowiada ojciec Patryk Ostrzyżek, odpowiedzialny w klasztorze za nalewkę. - Likier poprawia nastrój i samopoczucie, dając przy tym niezapomniane wrażenia smakowe. Doskonale wpływa na przemianę materii, uspokaja i reguluje sen. Wielu smakoszy stosuje Benedyktynkę także jako szlachetny dodatek do deserów, drinków, koktajli, potraw, kawy czy herbaty. Warunki rejestracji produktu tradycyjnegoLista produktów tradycyjnych znajduje się na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obejmuje wyroby, których specyficzny charakter wynika z tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej 25 lat. Podstawą rejestracji jest tradycja wytwarzania i szczególna, niepowtarzalna jakość związana z historycznie ugruntowanymi przepisami, które gwarantują wysoką jakość otrzymanego produktu.Źródło: Bene - Klasztor Benedyktynów w Lubiniu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi