Ajerkoniak - przepis na babciny likier jajeczny na wódce
Ajerkoniak nie jest skomplikowany w przygotowaniu, a sprawdzi się jako deserowy alkohol lub dodatek do deserów i wypieków. Jest słodki i gęsty - doskonale rozgrzewa w zimowe dni. Wódkę możesz zastąpić spirytusem, ale wówczas ajerkoniak będzie mocniejszy i bardziej gęsty.
Opublikowano: 01.12.2020, 05:13
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 200 g cukru,
- 8 żółtek,
- 300 ml wódki,
- 100 ml brandy,
- 250 słodzonego mleka skondensowanego.
Reklama
Przygotowanie:
Ajerkoniak to przysłowiowa kropka nad i świątecznych spotkań. Podobnie jak egghog czy advocaat, ajerkoniak powstaje z żółtek - to np. świetny pomysł na ich wykorzystanie po zrobieniu bezy (są do niej potrzebne same białka).
- W dużej misie utrzyj żółtka z cukrem na ajerkoniak.
- Do jajek i cukru lej cienkim strumieniem, cały czas ucierając, mleko skondensowane. Mieszaj, aż składniki likieru jajecznego się połączą.
- Następnie do masy wlej wódkę i brandy - stopniowo, również cienkim strumieniem obserwując, jak zachowuje się likier jajeczny. Nie przerywaj mieszania.
- Gdy na wierzchu pojawi się piana, zbierz ją, a następnie przelej domowy ajerkoniak do butelki.
Artykuł pierwotnie opublikowany 25.08.2008 na zlecenie Edipresse.
Reklama
Przepisy na domowe alkohole: Likier pomarańczowo-kawowyZdrowa i aromatyczna orzechówkaNalewka mandarynkowa na spirytusie
Reklama
Reklama
Reklama