Reklama

Ta przekąska to drobny grzech w jadłospisie, ale jeśli dodasz do tradycyjnej sałatki z zupek chińskich warzywa, stanie się też źródłem witamin. Zupki chińskie w ponad 80% składają się z makaronu, reszta to dodatki smakowe, przyprawy i konserwanty, które nadają potem sałatce specyficzny posmak.

Reklama

Sałatki na bazie makaronu z zupek chińskich wykonasz w ekspresowym tempie. Możesz połączyć je też z serem lub wędliną.

Sałatki z zupek chińskich są najsmaczniejsze na drugi dzień. Makaron, jeżeli nie jest uprzednio zalany wodą, musi zmięknąć, dlatego warto przygotowywać je na dzień przed planowanym przyjęciem.

Spis treści:

  1. Pikantna sałatka z zupek chińskich
  2. Sałatka z zupek chińskich „Ostry boczek”
  3. Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

Pikantna sałatka z zupek chińskich

Tradycyjna sałatka z ostrych zupek chińskich z dodatkiem fasoli i kukurydzy.

Składniki:

  • opakowanie zupki chińskiej - kurczakowa pikantna,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • kawałek pora,
  • majonez.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron połam na drobne kawałki, wsyp do miski wraz z przyprawami i zalej ok. szklanką wody.
  2. Dodaj odsączoną kukurydzę, fasolę, pokrojone w kostkę ogórki, papryki, por.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie z odrobiną majonezu. Dopraw do smaku.

Sałatka z zupek chińskich „Ostry boczek”

Składniki:

  • 2 zupki chińskie „ostry boczek”,
  • 1/2 kapusty pekińskiej,
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona papryka,
  • kawałek pora,
  • majonez.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron połam na drobne kawałki, wsyp do miski razem z przyprawami i zalej szklanką gorącej wody.
  2. Kapustę drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę, pora w drobną kosteczkę.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy i wymieszaj składniki. Dodaj majonez.
  4. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin.

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

Dodatek kurczaka do sałatki z zupek chińskich powoduje, że klasyczna sałatka jest bardziej sycąca i smaczniejsza.

Składniki:

  • 1 łagodna zupka chińska,
  • 1 ostra zupka chińska,
  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • kapusta pekińska,
  • puszka groszku,
  • puszka kukurydzy,
  • słoik papryki konserwowej (600 ml),
  • majonez,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Opakowania zupek chińskich przyrządź zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zalej je mniejszą ilością wody. Ostudź.
  2. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmaż na oleju, pod koniec smażenia dodaj przyprawy i ostudź.
  3. Kapustę pekińską drobno posiekaj.
  4. Groszek i kukurydzę osącz z zalewy.
  5. Paprykę pokrój w kostkę.
  6. Wszystkie składniki razem połącz. Dodaj majonez, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 13.11.2013.

Reklama

Sprawdź też inne przepisy na ekspresowe i tanie sałatki:

Reklama
Reklama
Reklama