Reklama
Ilość kalorii: 590
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
  • 2 andruty
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dag ulubionych posiekanych bakalii (rodzynki, figi, daktyle, orzechy, smażona skórka pomarańczowa)
  • 30 dag białej czekolady
  • 25 dag prawdziwego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
Reklama
Przygotowanie:
  1. Andruty przytnij do kwadratowej formy o boku 25 cm. Na jej dnie ułóż jeden andrut. Białka ubij na sztywno, ucierając dodaj cukier. Delikatnie mieszając dodaj żółtka i mąkę. Wrzuć bakalie. Masę wyłóż na andrut, przykryj drugim andrutem. Lekko dociśnij. Piecz 15 min (185 st.).
  2. Czekoladę roztop na parze, 2/3 czekolady posmaruj wierzch mazurka. Masło utrzyj z cukrem pudrem, skórką z cytryny i resztą czekolady. Masę przełóż do szprycy. Udekoruj wierzch mazurka.
Reklama

Zobacz także inne przepisy na wielkanocne mazurki!

Mazurek pomarańczowy
Mazurek marcepanowo-śliwkowy
Mazurek kajmakowy ze śliwkami
Mazurek owsiany
Mazurek kokosowy na waflach

Reklama
Reklama
Reklama