Reklama

Co zrobić z golonki i co do niej dodać? Najpopularniejszy przepis na golonkę to ten z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i ciemnego piwa. Możesz podawać ją z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub świeżym pieczywem. Smak golonki wieprzowej doskonale komponuje się z kiszonkami - kapustą lub ogórkami, a także buraczkami na ciepło czy papryką konserwową.

Reklama

Pamiętaj, że golonka spożywana w nadmiarze może przyczyniać się do otyłości i podniesienia poziomu szkodliwego cholesterolu. W 100 g golonki zawarte jest prawie 300 kcal, ok. 25 g tłuszczu i ok. 19 g białka zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że golonka ulokowała się w rankingu najbardziej tłustych potraw.

Pamiętaj, aby przed gotowaniem czy pieczeniem, golonkę dokładnie obejrzeć i sprawdzić, czy nie ma na niej szczeciny. Profilaktycznie warto opalić mięso nad płomieniem, a przypalone włoski możesz zeskrobać ostrym nożem.

Spis treści:

  1. Golonka pieczona z ziemniakami
  2. Golonka w piwie
  3. Golonka gotowana z warzywami

Co do golonki: golonka pieczona z ziemniakami

Golonkę możesz przygotować w wersji pieczonej lub gotowanej. W obu przypadkach będzie doskonale smakować i pasować zarówno do ciepłej herbaty, jak i zimnego piwa.

Składniki:

  • 3 małe golonki wieprzowe,
  • 1 kg drobniejszych ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 główki czosnku,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 400 ml bulionu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Golonki umyj pod strumieniem zimnej wody i odstaw na cedzak, aby obciekły. Lekko osusz przy użyciu kuchennych ręczników papierowych.
  2. Przy użyciu ostrego noża, zrób w każdej z nich sporą liczbę nacięć - im głębsze, tym lepiej.
  3. Obierz i potnij na połówki lub ćwiartki czosnek. Obtocz go w mieszaninie soli, pieprzu i tymianku, a następnie włóż czosnek głęboko w przygotowane nacięcia.
  4. Pozostałą mieszaniną przypraw natrzyj całą powierzchnię golonek i odstaw w chłodne miejsce, na ok. 5-6 godzin.
  5. Golonki lekko obsmaż na oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej bulionem.
  6. Obłóż liśćmi laurowymi, obsyp zielem angielskim i przykryj grubo pokrojonymi płatami cebuli.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piecz około 2 godzin. (Dobrze jest w tym czasie 2-3 razy wyjąć naczynie i po otwarciu polać całe golonki nagromadzoną zalewą).
  8. Dokładnie umyj ziemniaki i zalej je wrzątkiem.
  9. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Odcedź i dołóż do golonek. Piecz 30 minut.
  10. Golonkę pieczoną podawaj z kapustą na ciepło lub ulubioną surówką.
Co zrobić z golonki golonka z ziemniakami

fot. Co zrobić z golonki: golonka pieczona z ziemniakami/Adobe Stock, izikmd

Co zrobić z golonki: przepis na golonkę w piwie

Co zrobić z golonki, aby była świetną przekąską imprezową, ale także daniem głównym? Wypróbuj przepis na piwną marynatę i przygotuj golonkę tak, aby zachwycić wszystkich gości i domowników.

Składniki:

  • 3 małe golonki wieprzowe,
  • 1,5 szklanki mocnego piwa,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 średnie jabłka,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:​

  1. Umyj golonki pod strumieniem zimnej wody i obgotuj w dużym garnku z dodatkiem soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Odstaw mięso na cedzak. Wywar zaś zostaw w osobnym naczyniu.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
  4. Golonki natrzyj solą, włóż do naczynia i podlej całym piwem.
  5. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 C.
  6. W tym czasie 2-3 razy wyciągnij golonkę, obróć i polej zalewą piwną z dna naczynia.
  7. Obierz i pokrój w drobną kosteczkę cebule. Po upływie 90 minut, do naczynia z golonkami dodaj kiszoną kapustę, pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
  8. Piecz w piekarniku przez 30 minut.
  9. Wyciągnij naczynie z golonkami, dolej wywar powstały z obgotowywania golonki. Dodaj, pokrojone w cienkie plastry jabłka.
  10. Włóż do piekarnika i piecz jeszcze 40 minut.
Co zrobić z golonki golonka w piwie

fot. Co zrobić z golonki: golonka w piwie/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Co do golonki: golonka gotowana z warzywami

Jeśli chodzi o dodatki do golonki, idealnie sprawdzą się świeże lub podpieczone warzywa. Jeśli nie wiesz, co zrobić z golonki, podaj ją właśnie w tej formie, aby zbalansować smaki oraz stworzyć przeciwwagę dla dość tłustego mięsa.

Składniki:

  • 1 duża golonka wieprzowa (najlepiej tylna),
  • 1 duży seler,
  • 6 średnich marchewek,
  • 3 średnie pietruszki,
  • 1 duży por,
  • 1 duża cebula,
  • 100 ml sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Golonkę obsmaż na patelni ze wszystkich stron.
  2. Włóż do dużego garnka i zalej wodą tak, aby golonka nie wystawała nad jej poziom.
  3. Doprowadź do wrzenia, a gdy pojawią się pierwsze „szumowiny”, zbierz je łyżką.
  4. Dodaj wszystkie obrane i umyte warzywa. Dodaj sól, pieprz, miód, sos sojowy i pozostałe przyprawy.
  5. Gotuj około 3 godziny.
  6. Gotowaną golonkę podawaj z pieczywem i chrzanem lub musztardą.
Co zrobić z golonki golonka z warzywami

fot. Co do golonki: golonka z warzywami/Adobe Stock, izikmd

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.01.2021.

Reklama

Zobacz więcej pomysłów na to, co zrobić z golonki:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...