Owocowy trunek
Palinka jest wódką pędzoną z zacieru owocowego. Posiada zatem silny owocowy posmak, cecha nie bez znaczenia dla amatorów mocnych trunków. Jej nazwa pochodzi od słowiańskiego słowa występującego również w języku polskim - palić. Wiadomo czego możemy się więc spodziewać po jego degustacji. Palinka występuje w wielu wersjach, najpopularniejsze z nich to:
- szilva - wytwarzana ze śliwek,
- alma - z jabłek,
- körte - z gruszek,
- barack - z moreli,
- cseresznye - mimo zwodniczej nazwy wyrabiana jest z wiśni.
Palinka jest bardzo mocnym trunkiem, zawartość alkoholu waha się od 40 do 70 procent, w zależności od liczby destylacji - pojedynczej lub dwukrotnej. Na rynku popularniejsza jest ta słabsza wersja. Wersja mocniejsza często wytwarzana jest na własny użytek przez krajowych wielbicieli palinki.
Polecamy również: Czy Węgrzy piją piwo?
Degustacja palinki
Palinka pita jest przez Madziarów z kieliszków o zwężającym się zakończeniu, co podobnie jak przy winie pomaga w wyczuciu owocowego aromatu. Najpierw poznajemy unikalny kolor trunku, potem jego zapach, na końcu zaś smak. Najintensywniej smak i zapach owoców można poznać w odpowiedniej temperaturze, 18 - 20 stopni Celsjusza.
Palinka towarzyszy Węgrom w ciągu całego roku. Niektórzy podczas gorącego lata - dla orzeźwienia - dodają do niej wody mineralnej i lodu. Inni preferują herbatkę po węgiersku - dodatek palinki do herbaty potrafi rozgrzać w najgorsze zimowe mrozy.
Zobacz także: Specyfika węgierskiej kuchni