\t\t35 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
\t\t200 g masła
\t\t225 g kaszy manny
\tHalawę przygotowujemy w następujący sposób:
\tMleko, cukier, szafran i gałkę muszkatałową wsypujemy do rondla. Gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy rodzynki, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej. W ten sposób otrzymujemy słodki płyn, który później dodamy do kaszy.
\tOrzechy drobno siekamy, lekko prażymy i odstawiamy.
\tW dużym garnku, na średnim ogniu, topimy masło. Wsypujemy kaszę mannę i prażymy ją przez 15-20 minut bez przerwy mieszając drewnianą łyżką. W przeciwnym razie kasza się spali. Kiedy kasza będzie miała złotobrązowy kolor, a masło zacznie się od niej oddzielać, zmniejszamy ogień i powoli, jedną ręką wlewamy do niej uprzednio przygotowany słodki płyn. Drugą ręką ciągle mieszamy kaszę. Uwaga! Kiedy płyn zetknie się z gorącą kaszą mieszania zacznie pryskać. Róbcie więc to bardzo ostrożnie, albo poproście kogoś o pomoc. Przez chwilę szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy, przykrywamy garnek i gotujemy wszystko na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec można zamieszać jeszcze kilka razy, aby halawa stała się pulchna. Można uformować z niej kulki lub kwadraty. Jeśli chcemy uzyskać coś na kształ ciasta należy wywrócić ją na talerz - garnkiem przykryć talerz a następnie odwrócić go, tak żeby halawa znalazła się na talerzu. Po tym, jak halawa wypadnie z garnka nie zawsze będzie miała idealną formę, należy ją wtedy odpowiednio ukształtować. Na koniec można ozdobić ją migdałami, albo położyć papryczkę chili. Oczywiście nie trzeba jej jeść. Papryczka idealnie komponuje się z halawą, tworzy coś w rodzaju dekoracji, nawiązuje do ostro-słodkich tradycji kulinarnych kuchni indyjskiej.
\tHalawę podajemy na gorąco lub ostudzoną do temperatury pokojowej.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://polki.pl:443"},{"label":"Przepisy","url":"https://polki.pl/przepisy/"},{"label":"Kuchnie świata","url":"https://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/"},{"label":"Sudżi ka halawa"}],"seoMetadata":{"title":"Sudżi ka halawa","description":"Sudżi ka halawa to bardzo popularny indyjski deser na bazie kaszy manny. Najczęściej podawany jest w formie kulek, albo kwadratów. Można też pokusić się o uformowanie halawy na kształt ciasta.","metaTitle":"Sudżi ka halawa","metaDescription":"Sudżi ka halawa to bardzo popularny indyjski deser na bazie kaszy manny. Najczęściej podawany jest w formie kulek, albo kwadratów. Można też pokusić się o uformowanie halawy na kształt ciasta.","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/1ccfdbae253ea3d7b06b","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":400,"width":600,"alt":"Tapas - hiszpańskie przekąski","title":"Tapas - hiszpańskie przekąski","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/polki-placeholder-783b180.jpg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/sudzi-ka-halawa/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/sudzi-ka-halawa/","canonicalUrl":"https://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/sudzi-ka-halawa/","permutiveModel":{"category":["kuchnie-swiata","przepisy"],"subcategory":["article"],"channel":"przepisy","title":"Sudżi ka halawa","article":{"id":"122185","description":"Sudżi ka halawa to bardzo popularny indyjski deser na bazie kaszy manny. Najczęściej podawany jest w formie kulek, albo kwadratów. Można też pokusić się o uformowanie halawy na kształt ciasta.","type":"article","author":"anitaboharewicz","tags":["ciasto","deser","kuchnia indyjska","kuchnie świata","słodycze"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Sud%C5%BCi%20ka%20halawa","tweet":"Sud%C5%BCi%20ka%20halawa","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/polki-placeholder-783b180.jpg","url":"https://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/sudzi-ka-halawa/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/sudzi-ka-halawa/#Article","@type":"Article","description":"Sudżi ka halawa to bardzo popularny indyjski deser na bazie kaszy manny. Najczęściej podawany jest w formie kulek, albo kwadratów. Można też pokusić się o uformowanie halawy na kształt ciasta.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/polki-placeholder-783b180.jpg?resize=600,400","width":600,"height":400}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/sudzi-ka-halawa/"},"name":"Sudżi ka halawa","url":"https://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/sudzi-ka-halawa/","author":[{"@type":"Person","name":"Anita Boharewicz"}],"dateModified":"2025-01-28T18:38:52+01:00","datePublished":"2010-09-10T07:34:37+02:00","headline":"Sudżi ka halawa","keywords":"ciasto, deser, kuchnia indyjska, kuchnie świata, słodycze","publisher":{"@type":"Organization","name":"polki.pl","url":"https://polki.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":75,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/03/cropped-polki-logo-white-8b5cb7f-1035902.png?resize=265,75","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnie-swiata","przepisy"],"channel":"przepisy","format":"standard","pageid":"122185","primary_cat":"kuchnie-swiata","subcat":"article","author":"anitaboharewicz","publish_date":"2010-09-10T05:34:37+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["ciasto","deser","kuchnia-indyjska","kuchnie-swiata","slodycze"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnie-swiata","przepisy"],"channel":"przepisy","format":"standard","pageid":"122185","primary_cat":"kuchnie-swiata","subcat":"article","posttag":["ciasto","deser","kuchnia-indyjska","kuchnie-swiata","slodycze"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnie-swiata"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnie-swiata","przepisy"]},{"key":"tags","value":["ciasto","deser","kuchnia-indyjska","kuchnie-swiata","slodycze"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/1ccfdbae253ea3d7b06b","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":400,"width":600,"alt":"Tapas - hiszpańskie przekąski","title":"Tapas - hiszpańskie przekąski","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/polki-placeholder-783b180.jpg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/8af0e319352e4c2d44eb","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/3c8296bb731e36820160","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/e53bfc874417744ebb2f","slug":"kuchnie-swiata","display":"Kuchnie świata","parent":{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/a3e71eb683d3e318533a","slug":"przepisy","display":"Przepisy"},"taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/b14bb8ed89589ad87b2a","slug":"przepisy","display":"Przepisy","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/072d715cafae416c26a9","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/d14cae3218e430b63a0d","slug":"ciasto","display":"ciasto","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/d46cc5c457a8a375f764","slug":"deser","display":"deser","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/b563bc2697dd3d2809e2","slug":"kuchnia-indyjska","display":"kuchnia indyjska","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/1d3aed1bab50cb898393","slug":"kuchnie-swiata","display":"kuchnie świata","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/5841f39f0d68dbde36c3","slug":"slodycze","display":"słodycze","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"nS2Vh.NI7ab9BLjGRHrCNaSc..muJSQb.EDFeor8OVT.H7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1424496","content_title":"Sudżi ka halawa","content_type":"article","publication_date":"2010-09-10T05:34:37+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":122185,"contentName":"Sudżi ka halawa","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/sudzi-ka-halawa/","pageType":"Content","siteCategory":"polki.pl/Przepisy/Kuchnie-swiata","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnie-swiata","website":"polki-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Przepisy","Kuchnie świata"],"keywords":["ciasto","deser","kuchnia indyjska","kuchnie świata","słodycze"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"polki","schemaId":"https://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/sudzi-ka-halawa/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"122185"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Polki.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"0nTg2CcJdyfa71wsQUdLG5mWEvbwyPH6eJVsX5aHUer.g7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"im_warning_notice_widget","props":{"data":{"displayOnAllCategories":false,"categories":["zdrowie","leki","diagnostyka","choroby","cukrzyca","grypa-i-przeziebienie","medycyna-naturalna","nowotwory","pierwsza-pomoc","prawa-pacjenta","psychologia","tarczyca","oczy"],"content":"Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!"},"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0fe59064b8b1b7c9a70b2958cd1a4f7a","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"242f481d401ac7b2e9eed2a9ed1fbcdc","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
\r\n
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Sudżi ka halawa to bardzo popularny indyjski deser na bazie kaszy manny. Najczęściej podawany jest w formie kulek, albo kwadratów. Można też pokusić się o uformowanie halawy na kształt ciasta.
Sudżi ka halawa to bardzo popularny indyjski deser na bazie kaszy manny. Najczęściej podawany jest w formie kulek, albo kwadratów. Można też pokusić się o uformowanie halawy na kształt ciasta.
Reklama
Do przygotowania halawy będziemy potrzebować:
650 ml mleka
300 g cukru
kilka nitek szafranu
½ łyżeczki startej gałki muszkatałowej
35 g rodzynek
35 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
200 g masła
225 g kaszy manny
Halawę przygotowujemy w następujący sposób:
Mleko, cukier, szafran i gałkę muszkatałową wsypujemy do rondla. Gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy rodzynki, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej. W ten sposób otrzymujemy słodki płyn, który później dodamy do kaszy.
Orzechy drobno siekamy, lekko prażymy i odstawiamy.
W dużym garnku, na średnim ogniu, topimy masło. Wsypujemy kaszę mannę i prażymy ją przez 15-20 minut bez przerwy mieszając drewnianą łyżką. W przeciwnym razie kasza się spali. Kiedy kasza będzie miała złotobrązowy kolor, a masło zacznie się od niej oddzielać, zmniejszamy ogień i powoli, jedną ręką wlewamy do niej uprzednio przygotowany słodki płyn. Drugą ręką ciągle mieszamy kaszę. Uwaga! Kiedy płyn zetknie się z gorącą kaszą mieszania zacznie pryskać. Róbcie więc to bardzo ostrożnie, albo poproście kogoś o pomoc. Przez chwilę szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy, przykrywamy garnek i gotujemy wszystko na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec można zamieszać jeszcze kilka razy, aby halawa stała się pulchna. Można uformować z niej kulki lub kwadraty. Jeśli chcemy uzyskać coś na kształ ciasta należy wywrócić ją na talerz - garnkiem przykryć talerz a następnie odwrócić go, tak żeby halawa znalazła się na talerzu. Po tym, jak halawa wypadnie z garnka nie zawsze będzie miała idealną formę, należy ją wtedy odpowiednio ukształtować. Na koniec można ozdobić ją migdałami, albo położyć papryczkę chili. Oczywiście nie trzeba jej jeść. Papryczka idealnie komponuje się z halawą, tworzy coś w rodzaju dekoracji, nawiązuje do ostro-słodkich tradycji kulinarnych kuchni indyjskiej.
Reklama
Halawę podajemy na gorąco lub ostudzoną do temperatury pokojowej.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.