Jeżeli szkoda wam Pana Karpia, który przetrzymywany jest w przepełnionych, niedotlenionych pojemnikach, a potem przenoszony ze sklepu do domu w foliowych reklamówkach, by mógł popływać jeszcze chwil kilka w naszej wannie, lub jeżeli po prostu nie jesteście jego fanami, mamy dla was ciekawą alternatywę. Łosoś, pstrąg, dorsz równie dostojnie królować mogą na wigilijnych stołach.
Smażony lub w galarecie - w większości polskich rodzin to obowiązkowe danie wigilijne. Nawet jego łuski trzymamy w portfelu, by przyniosły pomyślność w nadchodzącym roku. Obecnie jednak wiele z nas odchodzi od karpiowej tradycji i przyrządza inne ryby.
Jeżeli i wy zastanawiacie się nad zamianą karpia, bądź macie ochotę urozmaicić wigilijne menu, przedstawimy kilka smacznych propozycji.
Łosoś
Łosoś w mleku kokosowym
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 2.5 cm korzenia imbiru pociętego w cienkie plasterki
- 2 duże ząbki czosnku posiekane w plasterki
- 350 g obranych i pokrojonych w cząstki pomidorów
- 1 świeża czerwona papryczka chili pokrojona drobno
- 1 mała żółta papryka pokrojona
- 4-6 pokruszonych ziaren kardamonu
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- sól
- sok z dwóch limonek
Sposób przygotowania:
Ułożyć filety w płaskim naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Posypać imbirem, czosnkiem, pomidorami, chili, papryką i kardamonem. W miseczce wymieszać mleczko kokosowe z sokiem z limonek i solą. Delikatnie wylać do naczynia z łososiem i przykryć pokrywką. Nagrzać piekarnik do 150C. Piec potrawę ok. 40-50 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką lub świeżą miętą.
Pieczony łosoś
Składniki:
- 300 g fileta z łososia
- świeża kolendra,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- cytryna
- pieprz czarny mielony
- Imbir mielony
- czosnek granulowany
- bazylia
Sposób przygotowania:
Łososia podzielić na dwa kawałki, posmarować oliwą, przyprawić pieprzem, imbirem, czosnkiem i bazylią. Doprawionego łososia obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Następnie owinąć świeżymi listkami kolendry, zawinąć w folię do pieczenia i piec 15 min. w temp. 180 st. Podawać z cytryną.
Łosoś w serowym sosie
Składniki:
- 4 dzwonka łososia
- 2 ząbki czosnku
- 300 g startego zółtego sera
- 200 ml śmietany 12%
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Dzwonka łososia oprószyć solą. Włożyć do naczynia żaroodpornego (naczynie można lekko natłuścić oliwą). Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na około 25-30 minut.
W tym czasie przygotować sos. Do śmietany dodać wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz ser żółty. Rybę polać sosem i wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 min
Pstrąg
Pstrąg w galarecie
Składniki:
- 1 pstrąg
- 1 nieduża cebula
- 1 marchewka
- żelatyna
- gorczyca
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 mały liść laurowy
- 0,75 ml wody
- sól i ocet do smaku (proponuję 1 ½ łyżeczki soli i 1 stołową łyżkę octu)
Sposób przygotowania:
Do wody dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, ziele, gorczycę liść laurowy, sól i ocet. Po 15 minutach od zagotowania, dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i dalej gotujemy przez około 5 minut. W naczyniu z zalewą umieszczamy całą lub pokrojoną w dzwonki rybę. Gotujemy ją w zalewie do miękkości, którą systematycznie sprawdzamy podczas obróbki. Gdy ryba już będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do naczynia rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Następnie przekładamy rybę na głębszy półmisek. Zalewę cedzimy. Wybieramy z niej cebulę i marchewkę i układamy na półmisku z rybą. Po tym, zalewamy rybę i warzywa przecedzoną miksturą. Galaretę podajemy przybraną plasterkami cytryny i natką pietruszki.
Pstrąg pieczony
Składniki:
- 4 świeże, oczyszczone i wypatroszone pstrągi
- 4 duże łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- sól morska
- cytryna
- natka pietruszki
- suszona bazylia
- słodka czerwona
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ryby umyć, osuszyć i natrzeć od wewnątrz i na zewnątrz solą morską, pieprzem i bazylia. Do środka włożyć kilka gałązek natki pietruszki. Owinąć folią aluminiową i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki
Miękkie masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do środka każdej ryby włożyć po łyżce masła, skropić sokiem z cytryny. Rybę owinąć folią tak, aby rozcięcie "na brzuchu" ryby było odsłonięte i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 20-30 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię, posypać ryby papryką czerwoną i ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut.
Pstrąg z warzywami
Składniki:
- 4 pstrągi umyte, wypatroszone
- 3 duże marchewki
- 2 średniej wielkości pietruszki
- mały seler
- 1/2 cytryny
- ziele angielskie, liść laurowy
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, pokroić w plastry. Do rondla wlać łyżkę oleju, wrzucić warzywa, posolić i lekko podsmażyć. Zalać niewielką ilością wody. Gdy chwilę się podgotują dodać pozostałe przyprawy i pstrągi. Ryby powinny być na dnie garnka, przykryte warzywami. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Ugotowane ryby ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami i cienkimi plastrami cytryny.
Dorsz
Dorsz w migdałach
Składniki:
- 4 mrożone filety z dorsza
- cytryna
- jajko
- 4 łyżki płatków migdałowych
- mąka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 15 minut. Każdy kawałek ryby oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i roztrzepanym widelcem jajku, a następnie w płatkach migdałowych. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na złoto.
Zapiekany dorsz z pieczarkami
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 40 dag pieczarek
- duża cebula
- 200 ml śmietany 18 %
- 20 dag żółtego sera
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Filety lekko rozmrozić. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić. Cebule pokroić w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko olejem ułożyć rybę i wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut. Następnie rybę wyjąć, ułożyć pieczarki, oblać lekko osoloną śmietaną, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Gdy ser się lekko zrumieni, a ryba będzie miękka, wyjąć z piekarnika.