Reklama

Jeżeli szkoda wam Pana Karpia, który przetrzymywany jest w przepełnionych, niedotlenionych pojemnikach, a potem przenoszony ze sklepu do domu w foliowych reklamówkach, by mógł popływać jeszcze chwil kilka w naszej wannie, lub jeżeli po prostu nie jesteście jego fanami, mamy dla was ciekawą alternatywę. Łosoś, pstrąg, dorsz równie dostojnie królować mogą na wigilijnych stołach.

Reklama

Smażony lub w galarecie - w większości polskich rodzin to obowiązkowe danie wigilijne. Nawet jego łuski trzymamy w portfelu, by przyniosły pomyślność w nadchodzącym roku. Obecnie jednak wiele z nas odchodzi od karpiowej tradycji i przyrządza inne ryby.

Ryba na Wigilię - Alternatywa dla karpia
Ryba na Wigilię - Alternatywa dla karpia
Ryba na Wigilię - Alternatywa dla karpia

Jeżeli i wy zastanawiacie się nad zamianą karpia, bądź macie ochotę urozmaicić wigilijne menu, przedstawimy kilka smacznych propozycji.

[CMS_PAGE_BREAK:Łosoś]

Łosoś

Łosoś w mleku kokosowym

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 2.5 cm korzenia imbiru pociętego w cienkie plasterki
  • 2 duże ząbki czosnku posiekane w plasterki
  • 350 g obranych i pokrojonych w cząstki pomidorów
  • 1 świeża czerwona papryczka chili pokrojona drobno
  • 1 mała żółta papryka pokrojona
  • 4-6 pokruszonych ziaren kardamonu
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • sól
  • sok z dwóch limonek

Sposób przygotowania:

Ułożyć filety w płaskim naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Posypać imbirem, czosnkiem, pomidorami, chili, papryką i kardamonem. W miseczce wymieszać mleczko kokosowe z sokiem z limonek i solą. Delikatnie wylać do naczynia z łososiem i przykryć pokrywką. Nagrzać piekarnik do 150C. Piec potrawę ok. 40-50 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką lub świeżą miętą.

Pieczony łosoś

Ryba na Wigilię - Alternatywa dla karpia

Składniki:

  • 300 g fileta z łososia
  • świeża kolendra,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • cytryna
  • pieprz czarny mielony
  • Imbir mielony
  • czosnek granulowany
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Łososia podzielić na dwa kawałki, posmarować oliwą, przyprawić pieprzem, imbirem, czosnkiem i bazylią. Doprawionego łososia obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Następnie owinąć świeżymi listkami kolendry, zawinąć w folię do pieczenia i piec 15 min. w temp. 180 st. Podawać z cytryną.

Łosoś w serowym sosie

Składniki:

  • 4 dzwonka łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g startego zółtego sera
  • 200 ml śmietany 12%
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Dzwonka łososia oprószyć solą. Włożyć do naczynia żaroodpornego (naczynie można lekko natłuścić oliwą). Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na około 25-30 minut.
W tym czasie przygotować sos. Do śmietany dodać wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz ser żółty. Rybę polać sosem i wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 min

[CMS_PAGE_BREAK:Pstrąg]

Pstrąg

Pstrąg w galarecie

Składniki:

  • 1 pstrąg
  • 1 nieduża cebula
  • 1 marchewka
  • żelatyna
  • gorczyca
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mały liść laurowy
  • 0,75 ml wody
  • sól i ocet do smaku (proponuję 1 ½ łyżeczki soli i 1 stołową łyżkę octu)

Sposób przygotowania:

Do wody dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, ziele, gorczycę liść laurowy, sól i ocet. Po 15 minutach od zagotowania, dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i dalej gotujemy przez około 5 minut. W naczyniu z zalewą umieszczamy całą lub pokrojoną w dzwonki rybę. Gotujemy ją w zalewie do miękkości, którą systematycznie sprawdzamy podczas obróbki. Gdy ryba już będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do naczynia rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Następnie przekładamy rybę na głębszy półmisek. Zalewę cedzimy. Wybieramy z niej cebulę i marchewkę i układamy na półmisku z rybą. Po tym, zalewamy rybę i warzywa przecedzoną miksturą. Galaretę podajemy przybraną plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Pstrąg pieczony

Składniki:

  • 4 świeże, oczyszczone i wypatroszone pstrągi
  • 4 duże łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól morska
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • suszona bazylia
  • słodka czerwona
  • sól, pieprz
Ryba na Wigilię - Alternatywa dla karpia

Sposób przygotowania:

Ryby umyć, osuszyć i natrzeć od wewnątrz i na zewnątrz solą morską, pieprzem i bazylia. Do środka włożyć kilka gałązek natki pietruszki. Owinąć folią aluminiową i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki

Miękkie masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do środka każdej ryby włożyć po łyżce masła, skropić sokiem z cytryny. Rybę owinąć folią tak, aby rozcięcie "na brzuchu" ryby było odsłonięte i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 20-30 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię, posypać ryby papryką czerwoną i ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut.

Pstrąg z warzywami

Składniki:

  • 4 pstrągi umyte, wypatroszone
  • 3 duże marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • mały seler
  • 1/2 cytryny
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, pokroić w plastry. Do rondla wlać łyżkę oleju, wrzucić warzywa, posolić i lekko podsmażyć. Zalać niewielką ilością wody. Gdy chwilę się podgotują dodać pozostałe przyprawy i pstrągi. Ryby powinny być na dnie garnka, przykryte warzywami. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Ugotowane ryby ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami i cienkimi plastrami cytryny.

[CMS_PAGE_BREAK:Dorsz]

Dorsz

Dorsz w migdałach

Składniki:

  • 4 mrożone filety z dorsza
  • cytryna
  • jajko
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Ryba na Wigilię - Alternatywa dla karpia

Sposób przygotowania:

Filety umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 15 minut. Każdy kawałek ryby oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i roztrzepanym widelcem jajku, a następnie w płatkach migdałowych. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na złoto.

Zapiekany dorsz z pieczarkami

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 40 dag pieczarek
  • duża cebula
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 20 dag żółtego sera
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

Filety lekko rozmrozić. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić. Cebule pokroić w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko olejem ułożyć rybę i wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut. Następnie rybę wyjąć, ułożyć pieczarki, oblać lekko osoloną śmietaną, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Gdy ser się lekko zrumieni, a ryba będzie miękka, wyjąć z piekarnika.

Reklama
Reklama
Reklama