Reklama

Najpopularniejszym przepisem na szparagi jest podanie ich z szynką parmeńską lub jajkiem w koszulce. Ale szparagi możesz również dodać do risotto, makaronów i przygotować z nich pyszną zupę.

Reklama

Spis treści:

  1. Jak wybrać szparagi?
  2. Jak je przygotować do gotowania?
  3. Jak gotować szparagi?
  4. Co zrobić, żeby szparagi nie były gorzkie?
  5. Przepisy na szparagi

Jak wybrać szparagi?

Główki powinny być dokładnie zamknięte, a końcówki leciutko wilgotne. Świeże szparagi powinny być jędrne, a przy pocieraniu muszą skrzypieć. Po zakupie wolno przechowywać maksymalnie 2-3 dni (najlepiej zawinięte w wilgotną ściereczkę).

Jak je przygotować do gotowania?

Umyj szparagi i osusz. Zielone szparagi nie muszą być obierane, ale obetnij zdrewniałe końcówki - pod naciskiem same złamią się w odpowiednim miejscu. Natomiast białe szparagi koniecznie pozbaw również zgrubiałej skórki na łodygach.

Najwygodniej zrobić to za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Obetnij też zdrewniałe końcówki - zazwyczaj obejmują one około 1/4-1/3 długości całego warzywa.

Jak gotować szparagi?

Jak gotować szparagi? Najlepiej w wysokim garnku, tak aby mogły być podgrzewane w pozycji pionowej. Główki szparagów powinny wystawać nad poziom wody - są tak miękkie, że wystarczy działanie pary unoszącej się z garnka.

Jeśli nie masz jednak odpowiedniego garnka, możesz ugotować szparagi w pozycji poziomej. Wrzątek powinien być osolony, ale z niewielkim dodatkiem cukru.

Jeśli decydujesz się na przyrządzanie szparagów "na stojąco", musisz gotować pod przykryciem - para zmiękczy wtedy główki. Ile gotować szparagi? Zielone należy gotować 8-11 minut, a białe około 15 minut.

Co zrobić, żeby szparagi nie były gorzkie?

W zależności od sposobu przygotowania i podania jedna z najlepszych najbardziej uniwersalnych metod będzie hartowanie. Po ugotowaniu szparagów al dente, wystarczy przełożyć je do miski z lodem, aby zakończyć proces gotowania wewnątrz łodyg. To zapobiegnie wytrącaniu się gorzkiego, lekko siarkowego posmaku.

Jeżeli chcesz z nich wydobyć naturalna słodycz, po ugotowaniu podsmaż je na maśle z odrobiną soli - to najprostszy przepis na szparagi. W ten sposób podaj szparagi do makaronu, jako przystawkę lub na kanapki z pastą warzywną.

Przepisy na szparagi

Szparagi możesz podać na śniadanie, obiad i kolację. Pysznie smakują razem z ciastem francuskim, owinięte w szynkę albo jako dodatek do makaronu. Jednym z najszybszych przepisów na szparagi jest przygotowanie z nich pysznej aromatycznej zupy.

Przepisy na szparagi na śniadanie i kolację

Szparagi na śniadanie to doskonały pomysł na leniwą niedzielę. Najprostszym przepisem jest przygotowanie ich na grillowej patelni, a następnie owinięcie szynką lub boczkiem.

Możesz je również serwować na tostach z dodatkiem jajka - sadzonego lub w koszulce, albo dodać do jajecznicy.

szparagi na kolację/fot. Adobe Stock;anna_shepulova

Przepis na zupę ze szparagów

Szukasz prostego przepisu na szparagi? Przygotuj z nich zupę na bazie warzywnego bulionu i śmietany z dodatkiem pora i czosnku.

Składniki:

  • pęczek szparagów,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 por,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypiorek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej masło.
  2. Dodaj posiekanego pora i chwilę przesmaż.
  3. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Całość zalej gorącym bulionem. Gotuj przez 10 minut. Dodaj pokrojone w kawałki szparagi i gotuj przez kolejne 7-8 minut.
  5. Zupę dopraw tymiankiem i zabiel śmietaną.
  6. Zupę ze szparagów możesz podać również w wersji krem - wystarczy dodać nieco mniej bulionu i zmiksować ją blenderem.

zupa szparagowa przepis

Przepisy na dania główne ze szparagami

Szparagi z łososiem to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Rybę zamarynuj w sosie sojowym i soku z cytryny i smaż na maśle klarowanym. Szparagi ugotuj i podaj z sosem holenderskim.

Jeśli wolisz drób, przygotuj piersi z kurczaka ze szparagami razem z młodymi ziemniakami. Świetnym przepisem na szparagi zielone jest również tarta z suszoną szynką na bazie ciasta francuskiego.

Reklama

Więcej przepisów na szparagi:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...