Reklama

Wegetariańskie przepisy z dynią są świetnym pomysłem na obiad, kolację albo szybką przekąskę w ciągu dnia. Możesz je przygotować na słodko lub na słono. Dynia ma łagodny, neutralny smak, dlatego możesz ją komponować z dowolnymi przyprawami. Zobacz najlepsze przepisy na wege dynię.

Reklama

Spis treści:

  1. Leczo z dynią
  2. Placki z dyni
  3. Curry z dynią i soczewicą
  4. Wegańskie dyniowe muffiny

Wegetariańskie przepisy z dynią: leczo dyniowe

Leczo to warzywny misz-masz, pełen witamin i niezwykłego smaku. Przygotuj je w wersji łagodnej lub nieco pikantnej.

Składniki:

  • 400 g dyni po obraniu i wydrążeniu miąższu,
  • czerwona i zielona papryka,
  • 100 g cukinii,
  • 100 g kukurydzy,
  • 100 g tofu,
  • duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • sól i pieprz,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta chilli (opcjonalnie)
  • ryż lub makaron.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię i paprykę umyj. Dynię i cukinię dodatkowo obierz. Wszystkie warzywa oraz tofu pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj cukinię, dynię i paprykę. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną.
  3. Tofu dokładnie obtocz w wędzonej papryce i dodaj do patelni razem z czosnkiem.
  4. Smaż jeszcze kilka minut, a następnie zalej całość pomidorami z puszki. Dodaj kukurydzę i duś pod przykryciem ok. 7 minut.
  5. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.
  6. Podawaj z ryżem lub makaronem.
dynia przepisy wegetariańskie leczo z dyni

fot. Dynia: przepisy wegetariańskie - leczo/Adobe Stock, dusiowa

Dynia: przepis na wegetariańskie placki dyniowe

Placki dyniowe to pyszny pomysł na drugie śniadanie, lekki obiad lub kolację. Świetnie smakuje w połączeniu z jogurtowym lub grzybowym sosem.

Składniki:

  • 500 g obranej dyni bez pestek i miąższu,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • 180 g mąki pszennej,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • oliwa z oliwek lub masło.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.
  2. Następnie dodaj rozbełtane jajka oraz mąkę. Wymieszaj całość, aby powstało gęste ciasto-masa.
  3. Dodaj rozmaryn, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  4. Jeśli chcesz, aby gotowe placki były puszyste, możesz do masy dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę lub masło, a następnie wykładaj gotowe ciasto partiami - po łyżce na porcję.
  6. Smaż kilka minut z każdej strony. Podawaj z dowolnym sosem.
dynia przepisy wegetariańskie placki z dyni

fot. Dynia: przepisy wegetariańskie - placki dyniowe/Adobe Stock, ArtCookStudio

Dynia: przepis na wegetariańskie, dyniowe curry

Curry na mleku kokosowym to klasyka kuchni orientalnej, ale z dodatkiem dyni stworzy świetne, jesienne danie. Ten prosty przepis przygotujesz w kilka chwil.

Składniki:

  • 400 g obranej dyni bez pestek i miąższu,
  • 100 g czerwonej soczewicy,
  • 150 ml mleka kokosowego,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki curry,
  • sok z limonki,
  • sól i pieprz,
  • ulubione zioła do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju.
  2. Następnie przeciśnij czosnek oraz dopraw solą i pieprzem.
  3. Zalej mlekiem kokosowym i od razu wsyp surową soczewicę.
  4. Przykryj i duś na wolnym ogniu ok. 20 minut. Uważaj, aby nie powstała zupa. Jeśli tak się stanie, odparuj wilgoć, smażąc całość bez przykrycia.
  5. Po tym czasie dodaj curry i sok z limonki. Dokładnie wymieszaj.
  6. Podawaj z ulubionymi ziołami oraz z ryżem lub kaszą.
dynia przepisy wegetariańskie curry dyniowe

fot. Dynia: przepisy wegetariańskie - dyniowe curry/Adobe Stock, Svetlana Kolpakova

Wegańskie dyniowe muffiny

Muffiny najczęściej przygotowuje się na słodko, ale w tej wersji będzie to rozgrzewająca, słona przekąska. Możesz traktować je jako lekką kolację albo chrupać między posiłkami.

Składniki:

  • 300 g obranej dyni bez miąższu,
  • 250 g pszennej mąki,
  • łyżeczka soli,
  • 160 ml mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • garść posiekanych orzechów,
  • pestki z dyni,
  • słodka papryka,
  • curry.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój i ułóż na blasze. Posyp mieloną papryką oraz skrop oliwą z oliwek.
  2. Włóż do piekarnika (200 stopni) i piecz ok. 30 minut.
  3. Po tym czasie zgnieć upieczoną dynię widelcem lub zblenduj, kiedy będzie już wystudzona.
  4. Dodaj mleko i całość zblenduj na gładki krem.
  5. Dodaj przyprawy oraz posiekane orzechy. Stopniowo dodawaj mąkę i wymieszaj szpatułką.
  6. Gotowe ciasto przełóż do foremek i włóż do piekarnika (180 stopni). Wierzch udekoruj pestkami dyni.
  7. Piecz ok. 25 minut, do suchego patyczka.
dynia przepisy wegetariańskie muffiny dyniowe

fot. Dynia: przepis na wege muffiny/Adobe Stock, Ildi

Reklama

Zobacz także inne przepisy z dynią w roli głównej:

Reklama
Reklama
Reklama