Szybkie ciasto przygotowywane na bazie mąki, jajek, owoców lub kakao to doskonały pomysł na deser. Składniki dostępne w kuchennych szafkach i lodówce pozwalają na przygotowanie prostego ciasta jogurtowego, kruchego lub piaskowego. Z dodatkiem sezonowych owoców i przypraw korzennych będzie smakować idealnie!
Szybkie ciasto z truskawkami
Oto składniki na szybkie ciasto z truskawkami:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół kostki masła
- szklanka cukru
- jajko
- ekstrakt waniliowy
- pół szklanki mleka
- 500 g truskawek
Jak zrobić szybkie ciasto z truskawkami?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natłuszczamy blachę lub wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy mąkę , proszek do pieczenia oraz sól. Za pomocą miksera ubijamy masło oraz cukier na puszysta i gładką masę. Wlewamy stopniowo mleko oraz jajko. Mieszamy. Łączymy z suchymi składnikami. Truskawki myjemy dokładnie i osuszamy na ręczniku papierowym. Usuwamy szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki łączymy. Ciasto pieczemy przez 45 minut. Wyciągamy do ostudzenia. Podajemy z cukrem pudrem.
Szybkie ciasto czekoladowe
Oto składniki na szybkie ciasto czekoladowe:
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- Szklanka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka mleka
- szklanka wody
- szczypta cynamonu
Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. natłuszczamy blachy lub wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce przesiewamy cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko, olej. Wszystkie składniki mokre i suche łączymy ze sobą. Pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka. Następnie odstawiamy ciasto do wystygnięcia na 10 minut. Tak przygotowane ciasto czekoladowe możemy podawać z polewą lub cukrem pudrem.
Szybkie ciasto jogurtowe
Oto składniki na szybkie ciasto jogurtowe:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka jogurtu
- szklanka cukru
- 3 jajka
- pół szklanki oleju słonecznikowego
Jak zrobić szybkie ciasto jogurtowe?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmarowujemy blachę tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Osobno łączymy mokre składniki: jogurt, jajka, olej oraz dodatkowo ekstrakt waniliowy. Dosypujemy cukier. Wszystkie składniki suche i mokre łączymy na gładką i puszystą masę. Masę ciasta przelewamy na blachę i pieczemy przez 50 minut do zrumienienia wierzchu. Przekładamy na kratkę i studzimy przez około 20 minut. Tak przygotowane ciasto jogurtowe możemy serwować z dżemem i owocami.
Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl