SZYBKIE CIASTO: szybkie ciasto z truskawkami i inne

Ciasto czekoladowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Szybkie ciasto to takie, które możemy przygotować z łatwo dostępnych składników znajdujących się aktualnie w domu oraz niewymagające dużego nakładu pracy. Sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 25.08.2017 13:25
Ciasto czekoladowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Szybkie ciasto przygotowywane na bazie mąki, jajek, owoców lub kakao to doskonały pomysł na deser. Składniki dostępne w kuchennych szafkach i lodówce pozwalają na przygotowanie prostego ciasta jogurtowego, kruchego lub piaskowego. Z dodatkiem sezonowych owoców i przypraw korzennych będzie smakować idealnie!

Szybkie ciasto z truskawkami

Oto składniki na szybkie ciasto z truskawkami:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół kostki masła
  • szklanka cukru
  • jajko
  • ekstrakt waniliowy
  • pół szklanki mleka
  • 500 g truskawek

Jak zrobić szybkie ciasto z truskawkami?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natłuszczamy blachę lub wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy mąkę , proszek do pieczenia oraz sól. Za pomocą miksera ubijamy masło oraz cukier na puszysta i gładką masę. Wlewamy stopniowo mleko oraz jajko. Mieszamy. Łączymy z suchymi składnikami. Truskawki myjemy dokładnie i osuszamy na ręczniku papierowym. Usuwamy szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki łączymy. Ciasto pieczemy przez 45 minut. Wyciągamy do ostudzenia. Podajemy z cukrem pudrem.

Szybkie ciasto czekoladowe

Oto składniki na szybkie ciasto czekoladowe:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • Szklanka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • szczypta cynamonu

Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. natłuszczamy blachy lub wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce przesiewamy cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko, olej. Wszystkie składniki mokre i suche łączymy ze sobą. Pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka. Następnie odstawiamy ciasto do wystygnięcia na 10 minut. Tak przygotowane ciasto czekoladowe możemy podawać z polewą lub cukrem pudrem.

Szybkie ciasto jogurtowe

Oto składniki na szybkie ciasto jogurtowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka jogurtu
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • pół szklanki oleju słonecznikowego

Jak zrobić szybkie ciasto jogurtowe?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmarowujemy blachę tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Osobno łączymy mokre składniki: jogurt, jajka, olej oraz dodatkowo ekstrakt waniliowy. Dosypujemy cukier. Wszystkie składniki suche i mokre łączymy na gładką i puszystą masę. Masę ciasta przelewamy na blachę i pieczemy przez 50 minut do zrumienienia wierzchu. Przekładamy na kratkę i studzimy przez około 20 minut. Tak przygotowane ciasto jogurtowe możemy serwować z dżemem i owocami.

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Redakcja poleca

REKLAMA