Pierś z kurczaka to uniwersalny składnik, który daje niemal nieskończone możliwości kulinarne. Doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami i kremowymi sosami. Sprawdź te pyszne i łatwe w przygotowaniu przepisy, które wykorzystują to aromatyczne połączenie. Każdy z nich sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i wyjątkową kolację czy szybki lunch do pracy bądź szkoły.
Spis treści:
- Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami
- Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami
- Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami
Aromatyczne kieszonki lub roladki z suszonymi pomidorami idealnie sprawdzą się jako baza rodzinnego obiadu. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami oraz domową surówką, np. mizerią czy colesławem.
Składniki:
- 2 pierś z kurczaka,
- 8 suszonych pomidorów w oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, oregano.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj, osusz, a następnie lekko rozbij tłuczkiem.
- Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a pomidory pokrój na drobno.
- Przełóż jedno i drugie na środek rozbitych piersi, a następnie zwiń w roladkę albo kieszonkę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zabezpiecz wykałaczkami lub szpikulcami do mięsa.
- Tak przygotowane mięso natrzyj solą, pieprzem i oregano i odstaw na kilka minut.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju z pomidorów, a następnie obsmaż dokładnie kurczaka z każdej strony.
fot. Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami/Adobe Stock, Aleks
Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Kurczak faszerowany mozzarellą i suszonymi pomidorami to eleganckie danie, które zachwyca intensywnym smakiem. Świetnie sprawdzi się podczas klasycznego obiadu czy uroczystej kolacji. Najlepiej prezentuje się samodzielnie lub z ziemniakami w mundurkach i gruboziarnistą solą.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 125 g mozzarelli,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pomidorów,
- sól, pieprz, suszona bazylia.
Sposób przygotowania:
- Każdą pierś umyj, osusz, a następnie natnij od boku, tworząc kieszonkę.
- Na oleju z pomidorów lub oliwie podsmaż posiekany czosnek, a następnie dodaj liście szpinaku. Smaż, aż szpinak "zwiędnie".
- Wypełnij kieszonki pokrojoną mozzarellą, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Zamknij wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzej oliwę (lub olej z pomidorów) i smaż piersi z obu stron, aż będą rumiane.
- Następnie przykryj patelnię i smaż na bardzo małym ogniu przez kilka, kilkanaście minut. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że mięso nie będzie surowe w środku.
fot. Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami/Adobe Stock, Maryna Voronova
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Kurczak uwielbia towarzystwo delikatnych, kremowych sosów śmietanowych, a suszone pomidory przełamują subtelny smak słono-kwaśnym akcentem. Tak przygotowana pierś idealnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub makaronu. Możesz podać ją w całości lub pokroić na kawałki.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- kilka suszonych pomidorów w oleju,
- garść świeżego szpinaku (opcjonalnie)
- 200 ml śmietany 30%,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- świeży tymianek (opcjonalnie suszony).
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, pokrój na kawałki lub mniejsze porcje.
- Na patelni rozpuść masło, a następnie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, a następnie kurczaka.
- Smaż, aż kurczak będzie złocisty. Wlej śmietanę, dorzuć szpinak oraz tymianek i duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
fot. Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym/Adobe Stock, FomaA
Zobacz też inne pomysły na kurczaka: