Reklama
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • główka młodej kapusty włoskiej lub białej
  • 15 dag kaszy jęczmiennej
  • 2 cebule
  • 15 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 l bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Reklama
Przygotowanie:
  1. Kapustę umyć, wykroić głąb, główkę ostrożnie podzielić na pojedyncze liście (uważając, by ich nie porozrywać). Liście wrzucić na wrzątek i gotować ok. 2 minut, aż staną się miękkie. Wyjąć je z wody, dokładnie osączyć, wystudzić. Ściąć grube nerwy, by liście stały się płaskie i bardziej elastyczne.
  2. Kaszę ugotować w osolonym wrzątku, tak by była półmiękka, przestudzić. Cebulę i pieczarki oczyścić, posiekać, przesmażyć na maśle, dusić, aż odparuje płyn, przyprawić. Dodać do kaszy razem z posiekaną natką pietruszki oraz jajkiem, doprawić do smaku.
  3. Przygotowany farsz kłaść na wybrane, ładne liście kapusty i formować gołąbki. Układać je dość ścisło w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Zalać bulionem zagotowanym z koncentratem pomidorowym. Dusić ok. godziny na małym ogniu pod przykryciem.
Reklama
Reklama
Reklama