Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 30
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 400 g mąki pszennej typ 450,
  • 3 jajka,
  • 25-30 g drobnego cukru,
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji.
Reklama

Wszystkie składniki na jogurtowe pączki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Pączki jogurtowe to pyszny przepis, będący alternatywą dla klasycznego, babcinego przepisu na pączki. Smaży się je tak samo, ale mają kształt nieregularnej kulki.

Możesz przygotować je w nieco większej wersji i nadziać dżemem czy czekoladą lub postawić na mini pączki. Dodatkowo w przepisie nie ma drożdży, więc nie poświęcasz czasu na przygotowanie rozczynu.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj jogurt, jajka oraz cukier.
  2. Wszystko wymieszaj przy pomocy szpatułki albo użyj niewielkiej mocy miksera i końcówki z hakiem.
  3. Gotowe ciasto na pączki jogurtowe powinno być lekko klejące, ale niezbyt rzadkie.
  4. W patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Musi być bardzo gorący.
  5. Zwilż dłonie wodą lub posmaruj olejem, a następnie po kolei odrywaj porcję ciasta i formuj kulki.
  6. Od razu wkładaj je do gorącego oleju i smaż kilka minut. Możesz dodatkowo lekko mieszać pączki w patelni, aby zrumieniły się równomiernie z każdej strony.
  7. Jeszcze ciepłe pączki posyp cukrem pudrem albo obtocz w mieszance drobnego cukru i cynamonu.
Reklama

Czytaj także:
Pączki pieczone w piekarniku
Faworki siostry Anastazji
Oponki z serkiem mascarpone

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...