Reklama

Miodownik z kaszą manną to pyszny, tradycyjny wypiek, który jest idealnie miękki i smakuje wszystkim. Odpowiednio słodki, przełożony kremową masą biszkopt świetnie komponuje się z popołudniową kawą, gorącą herbatą czy jesienną nalewką. Zobacz, jak przygotować doskonały miodownik z przepisu siostry Anastazji.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na miodownik z kaszą manną siostry Anastazji
  2. Ile dni wcześniej można zrobić miodownik?
  3. Ile może stać miodownik?
  4. Czym posypać miodownik?

Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji: przepis

Przepis na tradycyjny miodownik siostry Anastazji nie jest trudny w przygotowaniu. Najlepiej zrobić go kilka dni wcześniej, aby nabrał miękkości i aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 200 g zimnego masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

Składniki na masę:

  • 500 ml mleka,
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 70 g kaszy manny,
  • 100 g cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto biszkoptowe. Zimne masło posiekaj nożem na drobno, a następnie dodaj do niego przesianą mąkę z sodą.
  2. Dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Zawiń je następnie w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.
  3. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni i wstępnie przygotuj krem.
  4. W rondelku podgrzej mleko z kaszą manną, cały czas mieszając. Kiedy kasza napęcznieje i całość zgęstnieje, odstaw z ognia i wystudź.
  5. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 3 równe części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąty.
  6. Każdy płat ciasta piecz ok. 15 minut, aż się zrumieni. Wszystkie części biszkoptu przestudź.
  7. Miękkie masło wrzuć do miski i utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym na gładką masę. Następnie małymi porcjami dodawaj przestudzoną kaszę, cały czas ucierając na niskich obrotach miksera.
  8. Posmaruj kremem każdy blat ciasta i połącz ze sobą wszystkie elementy.
  9. Gotowe ciasto odstaw w chłodnej miejsce, aby składniki się połączyły, a wypiek zmiękł.
  10. Przed podaniem udekoruj wedle uznania.
fot. Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji/Adobe Stock, Igor Normann

Ile dni wcześniej można zrobić miodownik?

Miodownik potrzebuje czasu, aby zmięknąć. Jeśli wiesz, jak i gdzie go odpowiednio przechować, możesz przygotować go nawet tydzień wcześniej. Często jednak wystarczą mu 2-3 dni w lodówce, aby wszystkie elementy dobrze się połączyły, a miodownik stał się miękki i aksamitny.

Jeśli miodownik będzie stał w chłodzie, ale nie w lodówce, blaty staną się bardziej kruche, co również będzie ciekawym połączeniem z kremową masą.

Ile może stać miodownik siostry Anastazji?

Miodownik jest wypiekiem, który dość długo zachowuje swoją świeżość. Powinien stać w chłodnym miejscu (nie musi to być lodówka). W takich warunkach spokojnie wytrzyma nawet tydzień. Pamiętaj tylko, aby zabezpieczyć go np. plastikową przykrywką lub włożyć do pojemnika. Dzięki temu nie będzie zbierał zanieczyszczeń z otoczenia.

Czym posypać miodownik z kaszą manną siostry Anastazji?

Tradycyjnie miodownik posypuje się posiekanymi orzechami, ale możesz dać się ponieść fantazji i wykorzystać także inne składniki. Doskonale sprawdzą się kandyzowane owoce, bakalie oraz gęsty krem czekoladowy.

Idealną propozycją będzie też domowy karmel, który dopełni korzenny smak miodownika. Możesz także postawić na minimalizm i udekorować wypiek cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...