Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Podaj je na rodzinnych spotkaniach i przy okazji imprez ze znajomymi. Może wystąpić także w roli urodzinowego tortu. Wielowarstwowy, idealnie miękki wypiek możesz dowolnie udekorować np. cukrem pudrem albo orzechami.

Miodownik z kaszą manną to pyszny, tradycyjny wypiek, który jest idealnie miękki i smakuje wszystkim. Odpowiednio słodki, przełożony kremową masą biszkopt świetnie komponuje się z popołudniową kawą, gorącą herbatą czy jesienną nalewką. Zobacz, jak przygotować doskonały miodownik z przepisu siostry Anastazji.
Spis treści:
- Przepis na miodownik z kaszą manną siostry Anastazji
- Ile dni wcześniej można zrobić miodownik?
- Ile może stać miodownik?
- Czym posypać miodownik?
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji: przepis
Przepis na tradycyjny miodownik siostry Anastazji nie jest trudny w przygotowaniu. Najlepiej zrobić go kilka dni wcześniej, aby nabrał miękkości i aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 g cukru pudru,
- 200 g zimnego masła,
- 3 łyżki miodu,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Składniki na masę:
- 500 ml mleka,
- 200 g miękkiego masła lub margaryny,
- 70 g kaszy manny,
- 100 g cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto biszkoptowe. Zimne masło posiekaj nożem na drobno, a następnie dodaj do niego przesianą mąkę z sodą.
- Dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Zawiń je następnie w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.
- W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni i wstępnie przygotuj krem.
- W rondelku podgrzej mleko z kaszą manną, cały czas mieszając. Kiedy kasza napęcznieje i całość zgęstnieje, odstaw z ognia i wystudź.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 3 równe części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąty.
- Każdy płat ciasta piecz ok. 15 minut, aż się zrumieni. Wszystkie części biszkoptu przestudź.
- Miękkie masło wrzuć do miski i utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym na gładką masę. Następnie małymi porcjami dodawaj przestudzoną kaszę, cały czas ucierając na niskich obrotach miksera.
- Posmaruj kremem każdy blat ciasta i połącz ze sobą wszystkie elementy.
- Gotowe ciasto odstaw w chłodnej miejsce, aby składniki się połączyły, a wypiek zmiękł.
- Przed podaniem udekoruj wedle uznania.

Ile dni wcześniej można zrobić miodownik?
Miodownik potrzebuje czasu, aby zmięknąć. Jeśli wiesz, jak i gdzie go odpowiednio przechować, możesz przygotować go nawet tydzień wcześniej. Często jednak wystarczą mu 2-3 dni w lodówce, aby wszystkie elementy dobrze się połączyły, a miodownik stał się miękki i aksamitny.
Jeśli miodownik będzie stał w chłodzie, ale nie w lodówce, blaty staną się bardziej kruche, co również będzie ciekawym połączeniem z kremową masą.
Ile może stać miodownik siostry Anastazji?
Miodownik jest wypiekiem, który dość długo zachowuje swoją świeżość. Powinien stać w chłodnym miejscu (nie musi to być lodówka). W takich warunkach spokojnie wytrzyma nawet tydzień. Pamiętaj tylko, aby zabezpieczyć go np. plastikową przykrywką lub włożyć do pojemnika. Dzięki temu nie będzie zbierał zanieczyszczeń z otoczenia.
Czym posypać miodownik z kaszą manną siostry Anastazji?
Tradycyjnie miodownik posypuje się posiekanymi orzechami, ale możesz dać się ponieść fantazji i wykorzystać także inne składniki. Doskonale sprawdzą się kandyzowane owoce, bakalie oraz gęsty krem czekoladowy.
Idealną propozycją będzie też domowy karmel, który dopełni korzenny smak miodownika. Możesz także postawić na minimalizm i udekorować wypiek cukrem pudrem.
Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji: