Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 500 g suchego maku,
  • 160 g brązowego cukru,
  • 90 g rodzynek,
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżeczki aromatu rumowego lub migdałowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • opcjonalnie: płatki migdałowe lub kandyzowana skórka pomarańczowa.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Mak zalej wrzątkiem, aż będzie w całości zakryty. Odstaw do wystygnięcia. Następnie odsącz w ściereczce z nadmiaru wody.
  2. Zmiel 2 razy w maszynce do mielenia.
  3. Do masy makowej dodaj cukier brązowy, rodzynki, cynamon, masło, posiekane orzechy włoskie, aromat i miód. Jeśli używasz dodatkowo innych bakalii, również dorzuć je do masy.
  4. Aby wykorzystać gotową masę np. do makowca zawijanego, musisz połączyć ją z ubitymi na sztywno białkami. Proporcja zawsze jest zawarta w przepisie na ciasto.

masa makowa

Masa makowa z mielonego maku

Jeśli nie masz maszynki do mielenia, możesz kupić gotowy, już zmielony mak. Wówczas pomijasz krok mielenia, a zamiast tego wymoczone i wystudzone ziarna odcedź i dokładnie odsącz na ściereczce. Przygotowana w ten sposób masa będzie tak samo pyszna, jak ta z całych ziaren maku.

Domową masę makową możesz zamrozić i przechowywać w ten sposób nawet przez 12 miesięcy. Dzięki temu wszystkie wypieki z makiem będziesz później przygotowywać jeszcze szybciej!

Jeśli lubisz bakalie, możesz dorzucić ich jeszcze więcej - dobrze sprawdzi się też żurawina lub drobno posiekane śliwki suszone.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 21.11.2019.

Reklama

Czytaj także:
Makowiec japoński z jabłkami
Warkocz makowy - przepis
Kutia wigilijna - przepis

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...