Jak zrobić faworki - przepis krok po kroku
Ciasto na faworki należy odpowiednio długo bić wałkiem, aby wtłoczyć powietrze, następnie trzeba je rozwałkować i kroić w odpowiedni sposób. Faworki smaż krótko w temperaturze 170-180 stopni C.
Przepis na faworki nie jest trudny, ale w napowietrzenie ciasta musisz włożyć sporo siły – w tym tkwi sekret chrupiących faworków. Warto też poprawnie je smażyć w 170-180°C. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem lub cynamonem.
Podstawą przepisu na faworki jest zbijane ciasto śmietanowe. Według najstarszych przepisów na faworki, ciasto należy odpowiednio długo bić wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Przygotowanie ciasta na faworki nie jest trudne, ale nieco pracochłonne. Wymaga także trochę fizycznej siły.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę z cukrem i solą, wbij żółtka.Dodaj spirytus i śmietanę, a następnie zagnieć jednolite ciasto.
- Kolejny krok to ubijanie ciasta na faworki. Dzięki temu chrust będzie chrupiący i lekki. Ciasto na faworki ułóż na stolnicy i ubijaj je wałkiem przez około 15 minut. Kiedy ciasto będzie stawać się płaskie – składaj na pół i tłucz dalej.
- Ciasto na faworki wałkuj bardzo cienko, następnie pokrój radełkiem na prostokąty o wymiarach ok. 4 cm x 12 cm.
- W każdym prostokącie dodatkowo zrób nacięcie o długości około 3 cm i przełóż jeden koniec przez wycięty otwór.

fot. Adobe Stock

Zobacz więcej pysznych przepisów na Tłusty Czwartek: