Reklama

Jak przygotować idealna faworki, które będą świetną przekąską nie tylko na Tłusty Czwartek? Skorzystaj ze starego babcinego przepisu, który zawsze się udaje. Pamiętaj też, że tradycyjnie faworki smażyło się na smalcu, a nie oleju i nie mogły obyć się bez chlustu spirytusu.

Reklama

Spis treści:

  1. Stary przepis na faworki babci
  2. Co trzeba zrobić, żeby faworki były kruche?
  3. Czy ciasto na faworki można zrobić w mikserze?

Faworki: stary przepis babci

Aby zrobić faworki, które smakują jak żywcem wyjęte z babcinego zeszytu z czasów PRL-u, musisz wiedzieć, jak odpowiednio wyrobić i napowietrzyć ciasto. Dodatkowo ważny jest czas i temperatura smażenia. Jeśli chcesz naprawdę odwzorować smak babcinych faworków, do smażenia użyj smalcu.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 125 g śmietany 18%,
  • łyżka cukru pudru + do dekoracji,
  • 1,5 kg smalcu,
  • łyżka spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej.
  2. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę, tak aby powstał kopczyk. Następnie zrób dołek i wrzuć do środka żółtka, cukier puder, sól oraz śmietanę.
  3. Najpierw wymieszaj delikatnie składniki łyżeczką, zagarniając mąkę do płynnych składników, a potem wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Wyrabianie ciasta na faworki to dość żmudny i nie taki łatwy proces. Powinno trwać ok. 15 minut i być wobec ciasta dość brutalne. Wyrabiając, co jakiś czas uderzaj ciasto wałkiem - w ten sposób je napowietrzysz.
  5. Następnie odstaw je do lodówki na ok. godzinę, a po tym czasie ponownie wyrób, ubijając wałkiem.
  6. W międzyczasie rozgrzej smalec - powinien mieć ok. 180 stopni.
  7. Gotowe ciasto rozwałkuj, wytnij paski i uformuj kształt faworka. Po kolei wrzucaj je na rozgrzany tłuszcz i smaż po minucie z każdej strony.
  8. Gotowe faworki wystudź, odsącz z nadmiaru tłuszczu i udekoruj cukrem pudrem.
  9. Wskazówka: zamiast spirytusu do faworków możesz użyć innego alkoholu (np. rumu) lub octu.
fot. Faworki stary przepis babci/Adobe Stock, Monika

Co trzeba zrobić, żeby faworki były kruche?

Jeśli faworki mają być twarde i kruche, musisz zadbać o odpowiednie napowietrzenie ciasta. Po wstępnym zagnieceniu rozwałkuj je lekko, złóż na pół i ponownie zagnieć, w międzyczasie mocno uderzając je wałkiem.

Powtarzaj wszystko kilka lub kilkanaście razy, wyrabiając łącznie ciasto ok. 15 minut. Przechowanie go w lodówce także sprawi, że będzie dobrze napowietrzone.

Czy ciasto na faworki można zrobić w mikserze?

Tradycyjnie ciasto na faworki wyrabia się ręcznie, ale jeśli masz dobry mikser z końcówką do wyrabiania (np. hak), możesz się nim wspomóc. Warto jednak przynajmniej raz potraktować ciasto wałkiem, aby mieć pewność, że jest dobrze napowietrzone.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na faworki:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...