Babka ziemniaczana - przepis składniki i przygotowanie
Smaczna przekąska nie tylko na Wielkanoc!
Opublikowano: 03.04.2014, 08:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 75 dag mączystych ziemniaków
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju lub smalcu
- 2 cebule
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz i mąka do formy
- pieprz
- sól
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na babkę ziemniaczaną!
- Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
- Odlej wodę, osusz, ubij tłuczkiem.
- Zmiksuj z żółtkami i mąką.
- Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na oleju.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij ją nie dopuszczając do zrumienienia (bo będzie gorzka!).
- Boczek z cebulą dodaj do ziemniaków.
- Masę dokładnie wymieszaj, delikatnie połącz z pianą z białek.
- Masę przełóż do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
- Wstaw do większej formy z wodą. Piecz ok. 70 min w 190°C.
- Podawaj z sosem np. koperkowym albo jako dodatek do dań mięsnych.
Reklama
Sprawdź inne pomysły na przekąski:
Ziemniaki faszerowane - przepis
Hamburgery domowe - przepis Ani Starmach
Muffiny ze szpinakiem - przepis
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...