Sanepid przeprowadził kontrolę lokali gastronomicznych nad morzem.
Spis treści:
- Sanepid kontroluje gastronomię nad morzem
- Gastronomia nad morzem - najczęstsze nieprawidłowości
- Wzmożona kontrola sanepidu w wakacje
Sanepid kontroluje gastronomię nad morzem
Rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku Zbigniew Zawadzki poinformował Polską Agencję Prasową. Kontrolerzy działali w popularnych miejscowościach turystycznych od 20 do 30 czerwca.
Kontrolą zostały objęte m.in. restauracje, kawiarnie, lodziarnie i food trucki. W sumie przeprowadzono 217 kontroli, w tym 8 interwencyjnych, z czego 3 okazały się zasadne, co skutkowało nałożeniem łącznie 33 mandatów na kwotę 12 tys. zł.
Gastronomia nad morzem - najczęstsze nieprawidłowości
Najczęściej pojawiającymi się uchybieniami były: niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu, niewłaściwe warunki przechowywania żywności, brak możliwości identyfikacji środków spożywczych, przeterminowana żywność, brak czystości bieżącej, brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach dobrych praktyk higienicznych i dobrych praktyk produkcyjnych oraz opartych na zasadach systemu HACCP.
Wzmożona kontrola sanepidu w wakacje
Bezpieczeństwo i higiena w punktach gastronomicznych jest szczególnie ważna w okresie letnim, kiedy nad polski morze przyjeżdża dużo turystów, którzy korzystają też z oferty gastronomicznej miejscowych lokali. Z tego powodu częstotliwość kontroli została w ostatnim czasie zwiększona.
Kontrole trwają wprawdzie cały rok, ale w wakacje są one szczególnie ważne, ponieważ niektóre obiekty otwierają się tylko podczas okresu wakacyjnego, dlatego w ciągu roku nie ma możliwości ich skontrolowania.