Reklama

Wygląd

Grzyb ten składa się z kędzierzawych elementów barwy cielistej lub ochrowożółtej. Faliste tasiemki, falbanki, są jakby splątane ze sobą a wyrastają ze wspólnego trzonu. Nieregularnie kuliste owocniki przypominające formą kalafiora, osiągają średnicę 10-40 cm i wagę nawet do kilku kilogramów. Mają bardzo kruchy, wodnisty i łamliwy miąższ, o przyjemnym zapachu i orzechowym smaku.

Zobacz listę grzybów chronionych

Szmaciak zawiera związek chemiczny zwany sparassolem, działający antybiotycznie na pleśnie. To jadalny i bardzo smaczny grzyb chociaż starsze owocniki mogą być gorzkie.

Wstępowanie

Siedzunie wyrastają od lipca do października. Można je spotkać w lasach mieszanych i iglastych, zwłaszcza pod sosnami albo na starych sosnowych pniakach. Siedzuń sosnowy, bo siedzi pod sosną, jest miejscami bardzo pospolity. Szmaciaki, to ich druga nazwa - bo wyglądają trochę jak zwinięta, pognieciona szmata.

W Polsce wszystkie gatunki siedzuniów objęte są całkowitą ochroną!

Reklama
Reklama
Reklama