Wygląd
Kapelusze zimówek mają 1-12 cm średnicy i złotopomarańczowy, morelowożółty, żółtobrunatny kolor. Powierzchnia gładka, lśniąca a po deszczu lepka, z prześwitującymi blaszkami przy brzegach. Blaszki są kremowe a cienkie trzonki powleczone jakby ciemnobrązowym aksamitem, szczególnie u dołu. Miąższ tych grzybów jest kremowy, elastyczny, dość cienki, o lekko grzybowym lub rybnym zapachu. Zbiera się same kapelusze bo trzony są łykowate.
Przeczytaj opowieść "Złote dukaty"
Występowanie
Zimówki wyrastają od listopada do marca na pniakach, pniach i gałęziach drzew liściastych, zazwyczaj w parkach, ogrodach, lasach łęgowych - na wierzbach i topolach. Pojawiają się gromadnie, w kępkach, często owocniki zachodzą na siebie dachówkowato. Zdarza się, że całe pnie porośnięte są kępkami zimówek i można ich wtedy nazbierać cały kosz w bardzo krótkim czasie. Gdy nadchodzi mróz płomiennice zamarzają i zamiera ich wzrost - po odwilży rozmrożone rosną dalej.
Płomiennica jest grzybem uprawnym, zwłaszcza we wschodniej Azji - specjalnie hodowane owocniki noszą nazwę enoki.
Zastosowanie w kuchni
Zimówki można dusić, gotować, smażyć, marynować - to bardzo delikatny i smaczny grzyb choć mało znany i rzadko zbierany z powodu pory występowania.
Polecamy: Mapy występowania grzybów - gdzie szukać?
Aksamitny trzon i jasne blaszki, nawet u starszych osobników, oraz zimowa pora występowania pozwalają na odróżnienie tych grzybów od innych gatunków.