Grzybobranie - krótki poradnik dla początkujących

Nie pamiętasz, kiedy ostatnio byłaś na grzybach? A może wybierasz się na grzybobranie po raz pierwszy? Przygotowaliśmy dla ciebie podstawowe informacje, które ułatwią ci wyprawę na grzyby, znalezienie ich, rozpoznanie tych jadalnych, a po powrocie do domu ich ususzenie, zamrożenie lub zamarynowanie.
/ 03.09.2015 16:21

Fot. Fotolia

Sezon na grzyby już się rozpoczął, dlatego nikogo nie dziwią grupki osób uzbrojonych w koszyki, wędrujące w głąb lasu. Grzybobranie to dobry pomysł na spędzenie czasu z rodziną na łonie natury, forma zarobku, a dla niektórych tradycja, powielana od pokoleń. Podstawowa zasada każdego grzybiarza? Im wcześniej wstaniemy, tym większa szansa na koszyk pełen smakołyków. Odpowiedni ubiór, który ochroni nas przed rosą i zimnym powietrzem, kalosze, wiklinowy koszyk, kompas, atlas grzybów i możemy ruszać na wyprawę.

Polecamy: Kalendarium grzybiarza

W jakim lesie jakie grzyby?

W lesie sosnowym znajdziemy prawdziwki i podgrzybki, z kolei w bukowym na przykład kurki. Jakie grzyby należy zbierać? Oczywiście te, które przede wszystkim znamy i które pod kapeluszem mają tak zwaną „gąbkę”. Jeśli mamy wątpliwości, warto zajrzeć do atlasu grzybów. Jak zbierać grzyby, żeby nie uszkodzić grzybni, zdania są podzielone. Najlepiej jednak jest wykręcać grzyb, a grzybnię zasypać ziemią, dzięki temu za jakiś czas w tym samym miejscu pojawi się nowy grzyb. Warto na miejscu sprawdzić, czy grzyby nie są robaczywe i wstępnie oczyścić je z ziemi. 

Jak marynować, suszyć i mrozić grzyby?

Gdy zbiory będą udane, a koszyk wypełniony po brzegi, warto zająć się ich odpowiednim zakonserwowaniem. Jakie metody są najlepsze? Pierwszym znanym od lat jest suszenie. Piekarnik, specjalna suszarka bądź sznurek z nawleczonymi grzybami powieszony nad kuchenką, pozwolą nam skutecznie je ususzyć. Stosując tę metodę nie musimy wcześniej myć grzybów, wystarczy oczyścić je nożem. Kolejnym sposobem jest mrożenie. Warto wówczas przepłukać grzyby, po osuszeniu włożyć do zamrażalnika i potem przełożyć do plastikowego pojemnika. Należy pamiętać, aby nie przekładać grzybów do torebek foliowych, gdyż mogą się zepsuć. Dobrym sposobem jest także marynowanie. Grzyby należy wówczas podgotować w osolonej wodzie, po czym przełożyć do słoiczka i zalać wodą z octem.

Polecamy: Jak się ubrać na grzybobranie?

Do czego dodajemy grzyby?

Grzyby chociaż nie zawierają wartości odżywczych, to wzbogacą smak potraw swoim niezwykłym aromatem. Idealnie pasują nie tylko do wigilijnych pierogów, zupy grzybowej czy bigosu, ale również do sosów, omletów, tart, kasz lub jajecznicy.

Grzyby, chociaż wspaniale wzbogacają smak potraw, nie powinny być podawane dzieciom, zwłaszcza małym. Zawarta w grzybach chityna, powoduje, że są one dość ciężkostrawne. Warto pamiętać, że organizm dziecka jest delikatniejszy niż dorosłych, dlatego nawet zdrowy grzyb, może wywołać u dziecka problemy z żołądkiem.

Fot. Materiały prasowe SYS