Chroń oczy przy opalaniu
Brak ochrony oczu przy opalaniu może być powodem powstania niebezpiecznych zmian chorobowych. Latem szczególnie powinniśmy dbać o ochronę oczu przed promieniowaniem UV.

Choroby oczu powstałe w wyniku szkodliwego działania promieniowania UV

Niebezpieczne dla naszych oczu promienie UV (ultrafioletowe) docierają do siatkówki oka, która zawiera plamkę żółtą – miejsce bardzo czułe na światło, odpowiedzialne m. in. za rozpoznawanie barw i kształtów oraz ostrość widzenia. Jeśli do oka dociera zbyt dużo promieni UV, możliwe jest podrażnienie, a nawet uszkodzenie soczewki, a także nieodwracalne zmiany w siatkówce oka.
Należy pamiętać, że osoby o jasnym kolorze tęczówek są bardziej narażone na szkodliwy wpływ promieniowania UV.
Zobacz także: Plażowy savoir-vivre
Okulary przeciwsłoneczne z filtrem to podstawa
Podstawową rzeczą, o której powinniśmy pamiętać, chcąc ochronić oczy przed słońcem, są okulary przeciwsłoneczne z filtrem. Obecnie na rynku znajdziemy masę najprzeróżniejszych okularów, jednak nie wszystkie zabezpieczają przed promieniowaniem ultrafioletowym. Niestety dość często nalepka „anty-UV” jest tylko chwytem marketingowym, dlatego najlepiej jest wybrać się do salonu optycznego, gdzie kupimy bezpieczne okulary. Na okularach zawsze szukajmy oznaczenia CE, potwierdzającego zgodność z europejskimi standardami bezpieczeństwa.
Najlepszą ochronę zapewniają szkła brązowe, bursztynowe, zielone lub szare. W salonach optycznych możesz kupić szkła z powłoką antyrefleksyjną, chroniącą nie tylko przed słońcem, ale i odblaskiem spowodowanym przez światło odbite od płaskich powierzchni, np. jezdni, tafli wody czy szyby samochodowej oraz zmniejszające czas adaptacji wzroku w zmiennych warunkach oświetleniowych. Jeżeli masz wadę wzroku lub chorobę oczu, zwykłe szkła mogą nie wystarczyć. Optyk pomoże ci dobrać kolor szkieł do twojego schorzenia.
Przykładowo przy zwyrodnieniu plamki żółtej i zaniku nerwu wzrokowego wskazane są szkła żółte, przy jaskrze i retinopatii cukrzycowej - pomarańczowe, zaćmie – brązowe, nadwzroczności – zielone.
Zobacz także: Dbaj o swoje oczy
Dieta bogata w antyoksydanty
Stosując odpowiednią dietę, wzmacniamy organizm i ochronimy oczy przed powstaniem tzw. wolnych rodników – szkodliwych cząsteczek powstających m.in. pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Do najważniejszych antyoksydantów, niszczących wolne rodniki, należą witaminy: E, A, C oraz beta-karoten. Działanie tych witamin wspomagają m.in. cynk, selen i mangan. Zbawienne dla oczu są luteina i zeaksantyna. Ponieważ luteina nie może być wytwarzana w organizmie, musi być dostarczana z zewnątrz. Eaksatyna również nie jest produkowana przez organizm, choć częściowo może być uzyskiwana z luteiny zawartej w białku. Oba związki znajdziemy w pietruszce, szpinaku, brokułach, sałacie, groszku i surowej marchwi. Luteina jest łatwiej przyswajalna z gotowanych warzyw.