Przygotowania do rodzinnej uroczystości

rodzina, Wielkanoc, stół wielkanocny, dekoracja
Jeśli przyrządziłaś już wszystkie pyszności, możesz teraz spokojnie przygotować mieszkanie na wizytę gości. Sprawdź, o czym powinnaś pamiętać.
/ 15.04.2010 09:52
rodzina, Wielkanoc, stół wielkanocny, dekoracja

1. Zetrzyj kurz w pokoju. Mimo że niedawno robiłaś gruntowne porządki, przetrzyj jeszcze raz meble, żeby w czasie składania życzeń nie wirowały w porannym słońcu drobiny kurzu.

2. Przygotuj świąteczną zastawę. Wyjmij z szafki naczynia, umyj je i starannie wytrzyj. Policz, ile będziesz potrzebować półmisków i salaterek do potraw. Przetrzyj sztućce.

3. Wieczorem nakryj stół. Rozstaw go, przynieś zapasowe krzesła. Uprasuj obrus, rozłóż go na stole. Poukładaj nakrycia.

4. Zrób wielkanocną dekorację. Pośrodku stołu umieść koszyk ze święconką. Obok każdego nakrycia połóż gałązkę bukszpanu. Na komodzie postaw wazon ze świeżymi kwiatami, np. żonkilami lub tulipanami.

5. Spisz potrawy wg kolejności podawania. Obok każdej pozycji napisz, kiedy powinnaś wyjąć je z lodówki i ewentualnie zacząć podgrzewać.

6. Najpierw naszykuj potrawy, które podasz na zimno. Pokrój wędliny, poukładaj je na półmiskach. Sałatki przełóż do salaterek. Ustaw potrawy na stole i przykryj dokładnie folią, aby nie obsychały.

7. Przygotuj żurek i białą kiełbasę. Postaw zupę na płycie kuchennej, sprawdź, czy nie trzeba jej jeszcze doprawić. Jeżeli podajesz kiełbasę na gorąco, wstaw ją do piekarnika. Gdy goście będą jedli zimne potrawy, włączysz piekarnik i kuchenkę.

8. Podaj na stół dodatki. Chrzan, grzybki marynowane, ćwikłę oraz masło przełóż do małych miseczek. Pokrój pieczywo i w koszyku postaw na stole.

9. Wystaw zimne napoje. Znajdź dla nich łatwo dostępne miejsce w pokoju, tak aby goście mogli sami się obsługiwać. To trochę cię odciąży.

10. Przygotuj deser. Wyjmij filiżanki do kawy i herbaty, nasyp do dzbanków kawę i herbatę. Potem tylko zalejesz je wrzątkiem. Pokrój ciasta, ułóż je na paterze i... idź witać gości.

Redakcja poleca

REKLAMA