Ogień w domu cz. 2

Tradycja za szybą. Kominek z zamkniętym paleniskiem, czyli wkładem lub kasetą. Wydajne, bezpieczne i zdrowe źródło ciepła.
/ 13.11.2006 16:52
ogien1.jpgKażdy może mieć kominek. Nowe technologie pozwalają ominąć ograniczenia. Nawet brak komina nie jest już przeszkodą. Do wyboru, poza tradycyjnymi, są kominki gazowe i elektryczne, którym warto przyjrzeć się bez uprzedzeń. Znacznie prostsze w obsłudze, mają wiele zalet kominków tradycyjnych.
W naszym cyklu prezentujemy plusy i minusy wszystkich rozwiązań. Porównaj i podejmij decyzję. A potem ciesz się ciepłem kominka w zimowe wieczory.

Paliwo:
Drewno. W większości wkładów i kaset można również palić brykietami z węgla brunatnego. Nie należy używać węgla kamiennego i koksu, bo wytwarzają zbyt wysoką temperaturę i mogą zniszczyć kominek, a także spowodować niebezpieczeństwo zatrucia tlenkiem węgla (czadem).

Zasada działania: Ogień pali się w zamkniętym palenisku (wkładzie lub kasecie kominkowej). Zamknięcie paleniska pozwala kontrolować proces spalania. Zimne powietrze zasysane jest przy podłodze i po nagrzaniu wprowadzane
do pomieszczenia przez wyloty w górnej części kominka. Pozwala to na ogrzanie nie tylko pomieszczenia z kominkiem, ale i rozprowadzenie ciepła po całym domu.

Miejsce: Planując budowę kominka, trzeba wziąć pod uwagę funkcjonalność pomieszczenia, w którym ma się on znaleźć: możliwość rozmieszczenia mebli
i miejsce na komunikację. Może stać w dowolnym miejscu, nawet centralnie.

Instalacja: Kasety mają płaską górną część – można je instalować w kominkach nowo budowanych i już istniejących otwartych. Wkłady mają rozbudowany okap i są przeznaczone wyłącznie do kominków nowych. Wkład podłącza się do przewodu dymowego, a następnie obudowuje. W większości starych domów są już przewody kominowe (najczęściej do kominka otwartego), a w nowych domach architekci przewidują je w projektach. W mieszkaniach w starych kamienicach, kiedyś ogrzewanych piecami, są odpowiednio przystosowane przewody kominowe.

Zalety: Ekonomiczne, wydajne, z minimalną emisją szkodliwych gazów do atmosfery. Kominek bardziej oszczędny niż otwarty, zużywa mniej drewna.

Wady: Wkłady, które wraz z obudową ważą kilkaset kilogramów, wymagają solidnego podparcia. Miejsce, w którym ma stanąć kominek, najlepiej wybrać
na etapie projektowania domu.
ogien02.jpg
„Villandry” firmy Cheminées Seguin Duteriez, naścienny typu portal, z marmuru Carrara, wym.136x95x106 cm, cena ustalana indywidualnie. Wkład kominkowy model Super 8, mocy nominalna 16 kW, cena wkładu od 6065 zł, Koperfam
ogien04.jpg
„Supra Emeraude 1800” firmy Supra, moc 11 kW, 8328 zł, Hark

Model „F 440”, typ 440/440, moc 6-9 kW, waga 85 kg, 3320 zł, Sparke Varm

Model „TH 719 LUX”, moc 12-14 kW, ciężar 110 kg, sprawność 71%, 1598 zł, Ekkom

„PL 190”, z płaszczem wodnym, sprawność 75%, moc 15 kW, 3660 zł, Lechma

Model „2100 RD”, moc 11 kW, 4050 zł, Dovre

Wkład grzewczy „L’Ardent” firmy Belfonte, moc 10-15 kW, 1990 zł, Parkanex

Obudowany ręcznie robionymi kaflami, proj. Krystyna Kaszuba-Wacławek, na indywidualne zamówienie,
Manufaktura Ceramiczna. Wkład „Speedy RDRH”, z półokrągłą szybą przesuwaną do góry, od 4035 zł, Spartherm

„I350 FL” (szary lakier mat), z szybą płaską, moc 8 kW, waga 132 kg, wym. 55,3x466x61,5h cm, 5650 zł, Jotul