Najlepsze są patelnie o ciężkim dnie, gdyż świetnie przewodzą ciepło. Lekkie łatwo się odkształcają, a od wysokiej temperatury robią się na nich plamy. Wybierając patelnię należy zwrócić uwagę na jej dopasowanie do rodzaju płyty grzejnej. Na gazie najlepiej sprawdzą się stalowe i żeliwne, na kuchniach indukcyjnych tylko te ze specjalnym dnem, na elektrycznych – aluminiowe.
Kształt patelni jest bardzo ważny. Naczynia o wysokich ściankach zapobiegają rozpryskiwaniu się tłuszczu, z rozszerzającymi się ku górze brzegami pozwalają wygodnie wymieszać zawartość. Z niskich łatwo zsunąć potrawę.
Dostosuj wielkość patelni do potrawy. Mała ilość jedzenia podsmażana na dużej powierzchni wyschnie i łatwiej się przypali. Z kolei duża porcja na małej patelni nie daje się wymieszać ani wygodnie przełożyć.
1
z
6
fot. serwis prasowy
Tefal Exspert Pro, cena: ok. 100 zł (Tefal)
Nieprzywierająca i odporna na zarysowania. Odpinana rączka pozwala wsunąć ją do piekarnika.
2
z
6
fot. serwis prasowy
Aluminiowa z teflonem, cena: 97 zł (Zelmer)
Równomiernie rozprowadza ciepło. Można smażyć i grillować na niej bez tłuszczu.
3
z
6
fot. serwis prasowy
Szklana Visions, cena: ok. 170 zł (venire.pl)
Nie wchodzi w reakcje chemiczne ze smażonymi produktami. Rączka nie nagrzewa się.
4
z
6
fot. serwis prasowy
Stalowa, cena: ok. 79,90 zł (Tefal)
Zawiera idealne proporcje chromu i niklu, co daje dużą wytrzymałość. Także do kuchni indukcyjnych.
5
z
6
fot. serwis prasowy
Ceramiczna Alluflon, cena: ok. 100 zł (agito.pl)
Odporna, długo trzyma ciepło. Gorącej nie zalewaj wodą. Poczekaj, aż ostygnie, wówczas łatwo ją umyć.
6
z
6
fot. serwis prasowy
Ze wzmocnionego teflonu, cena: ok. 120 zł (TVS)
Dziesięć razy odporniejsza od zwykłego teflonu, wzmocniona cząsteczkami mineralnymi.