Reklama

Najlepsze są patelnie o ciężkim dnie, gdyż świetnie przewodzą ciepło. Lekkie łatwo się odkształcają, a od wysokiej temperatury robią się na nich plamy. Wybierając patelnię należy zwrócić uwagę na jej dopasowanie do rodzaju płyty grzejnej. Na gazie najlepiej sprawdzą się stalowe i żeliwne, na kuchniach indukcyjnych tylko te ze specjalnym dnem, na elektrycznych – aluminiowe.

Reklama

Kształt patelni jest bardzo ważny. Naczynia o wysokich ściankach zapobiegają rozpryskiwaniu się tłuszczu, z rozszerzającymi się ku górze brzegami pozwalają wygodnie wymieszać zawartość. Z niskich łatwo zsunąć potrawę.

Reklama

Dostosuj wielkość patelni do potrawy. Mała ilość jedzenia podsmażana na dużej powierzchni wyschnie i łatwiej się przypali. Z kolei duża porcja na małej patelni nie daje się wymieszać ani wygodnie przełożyć.

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...