Patelnie teflonowe, stalowe, aluminowe i ceramiczne - przegląd
Trudno bez dobrej patelni wyobrazić sobie pracę w kuchni. W sklepach jest ich wiele. Jaką wybrać?

- Irena Piotrak
Najlepsze są patelnie o ciężkim dnie, gdyż świetnie przewodzą ciepło. Lekkie łatwo się odkształcają, a od wysokiej temperatury robią się na nich plamy. Wybierając patelnię należy zwrócić uwagę na jej dopasowanie do rodzaju płyty grzejnej. Na gazie najlepiej sprawdzą się stalowe i żeliwne, na kuchniach indukcyjnych tylko te ze specjalnym dnem, na elektrycznych – aluminiowe.
Kształt patelni jest bardzo ważny. Naczynia o wysokich ściankach zapobiegają rozpryskiwaniu się tłuszczu, z rozszerzającymi się ku górze brzegami pozwalają wygodnie wymieszać zawartość. Z niskich łatwo zsunąć potrawę.
Dostosuj wielkość patelni do potrawy. Mała ilość jedzenia podsmażana na dużej powierzchni wyschnie i łatwiej się przypali. Z kolei duża porcja na małej patelni nie daje się wymieszać ani wygodnie przełożyć.
1 z 6

Tefal Exspert Pro, cena: ok. 100 zł (Tefal)
2 z 6

Aluminiowa z teflonem, cena: 97 zł (Zelmer)
3 z 6

Szklana Visions, cena: ok. 170 zł (venire.pl)
4 z 6

Stalowa, cena: ok. 79,90 zł (Tefal)
5 z 6

Ceramiczna Alluflon, cena: ok. 100 zł (agito.pl)
6 z 6

Ze wzmocnionego teflonu, cena: ok. 120 zł (TVS)