Kalorycznośc potrawy - jak zmniejszyć
Nie musisz mocno ograniczać porcji jedzenia, aby zrzucić kilka kilogramów. Prawie każdą potrawę da się odchudzić.

Za wysoką kaloryczność potraw, która powoduje, że stajesz się pulchniejsza odpowiada głównie tłuszcz i cukier. Sprawdź, jak zredukować ich ilość!
1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, a 1 g cukru - 4,5 kcal. Niby nie tak dużo, ale jeśli w porcji sałatki będzie łyżka oleju, czyli ok. 15 g, to znaczy, że wraz z nim do organizmu trafi 135 kcal z samego tłuszczu. Jeżeli zjesz torcik z porcją kremu składającą się z 2 łyżek masła i 2 łyżeczek cukru, to tylko te składniki dostarczą ok. 300 kcal. A przecież w torciku jest jest jeszcze spód z ciasta biszkoptowego, kruchego lub np. bezy. To dodatkowe kalorie. Nie ma zatem wątpliwości, że tłuszcz i cukier trzeba ograniczać.
Jak zmniejszyć kaloryczność potraw?
Rosół lub inna niezabielana zupa, ugotowana na tłustym mięsie
Przejedź po powierzchni kilkoma papierowymi ręcznikami. W ten sposób zdejmiesz tłuszcz. Inna metoda, to mocne schłodzenie zupy i usunięcie łyżką zestalonego tłuszczu. Talerz zupy będzie miał dzięki temu o ok. 15 kcal mniej.
Zupy zabielane
Talerz zupy jarzynowej zabielonej łyżką śmietany 18 proc., to ok. 100 kcal. Gdy zamiast śmietany dodasz do łyżkę jogurtu naturalnego o zawartości tłuszczu 2 proc., ubędzie z talerza co najmniej 20 kcal.
Sałatka jarzynowa z majonezem
Miseczka takiej sałatki dostarcza ok. 130 kcal. Weź połowę porcji majonezu, jaką zwykle dodajesz i wymieszaj ją (1:1) z naturalnym jogurtem i odrobiną musztardy. Porcja będzie miała o ok. 30 kcal mniej.
Frytki
Mała porcja (100 g) usmażona tradycyjnie w głębokim tłuszczu zawiera ok. 240 kcal. Jeśli od razu po usmażeniu położysz frytki na papierowym ręczniku, odtłuścisz je i kaloryczność spadnie o ok. 15 kcal. Jeszcze lepiej surowe frytki skropić olejem i upiec w piekarniku. "Zaoszczędzisz" ok. 60 kcal.
Naleśniki z serem
Jeden naleśnik usmażony na tłuszczu, z nadzieniem z sera półtłustego doprawionego cukrem to ok. 120 kcal. Jeśli do przygotowania ciasta użyjesz mleka zmieszanego pół na pół z wodą, ser półtłusty zamienisz na chudy i rozrzedzisz go jogurtem, obniżysz kaloryczność o ok. 10 kcal.
Mięso duszone
Jeśli będzie to karkówka, którą najpierw obsmażysz na smalcu, oleju lub maśle, a potem udusisz, to 100 g dostarczy ci ok. 360 kcal. Jeżeli karkówkę zamienisz na schab, i obsmażysz go na teflonowej lub ceramicznej patelni bez tłuszczu, a następnie podlejesz wodą i udusisz, potrawa będzie miała tylko ok. 190 kcal.
Kanapka z dwóch kromek chleba posmarowanych masłem i 2 plasterków szynki z odrobiną tłuszczu
W tej wersji dostarcza ok. 270 kcal. Gdy zamiast masłem, posmarujesz chleb twarożkiem, a szynkę zamienisz na pieczoną pierś kurczaka, kaloryczność kanapki zmniejszy się o ok. 40 kcal.
Śmietanowiec z galaretką i owocami
Jeśli zrobisz go ze śmietany kremówki, to porcja ważąca ok. 200 g będzie miała ponad 500 kcal. Prawie identycznie smakujący i wyglądający deser przygotowany z serków homogenizowanych dostarczy 280 kcal.
Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani domu".