Polędwiczki duszone z sosem serowym

Polędwiczki duszone w winie 
z sosem serowo-kaparowym i warzywami to świetny pomysł na świąteczny obiad!
/ 26.03.2014 15:14

Polędwiczki duszone w winie 
z sosem serowo-kaparowym i warzywami to świetny pomysł na świąteczny obiad!

Polędwiczki duszone z sosem serowym

fot. serwis prasowy MSM Mońki

Składniki na 2 porcje polędwiczek:

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe

  • 1 łyżka oleju
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 200 g serka topionego
  • 2 łyżki kaparów z zalewy

  • sól
  • pieprz świeżo mielony, kolorowy

Sposób przygotowania polędwiczek duszonych:

1. Polędwiczkę oczyść z błon, dopraw solą oraz pieprzem i podsmaż na oleju na złoty kolor 
z obu stron.
2. Następnie podlej winem i podduś na wolnym ogniu 7-8 minut.
3. Ser rozpuść w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu.
4. Dopraw solą i kolorowym pieprzem do smaku, a pod koniec dodaj kapary.
5. Na talerz wyłóż pokrojoną w dwucentymetrowe plastry polędwiczkę, polej pozostałym po duszeniu winem i sosem serowo-kaparowym.
6. Polędwiczki można podawać z gotowanymi na parze warzywami: zielonym groszkiem 
i marchewką.

Na podstawie materiałów prasowych MSM Mońki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/21.03.2016 21:58
chodzą za mną polędwiczki odkąd zjadłam przepyszne w sosie z serka camembert w restauracji Paul w centrum Warszawy. Sama będę próbować zrobić to w domu bo takie smaki trafiają do mnie w 100% :)