Jak nie przytyć w święta
Poznaj sposoby na to, aby jeść ze smakiem podczas zbliżających się świąt. Dzięki naszym radom wstaniesz od stołu bez poczucia winy.

Niełatwo oprzeć się łakomstwu, gdy stół ugina się pod ciężarem pysznych dań. I - niestety - świąteczne biesiadowanie często zostawia po sobie ślad w postaci dodatkowych kilogramów...
Odchudź świąteczne dania
Świąteczne potrawy to prawdziwe kaloryczne bomby. Zawarty w nich tłuszcz i cukier błyskawicznie się odkładają, a my jemy i jemy (bo przecież nie wypada wpaść do rodziny zaledwie na godzinę). Z tego powodu prezentujemy sposoby na odchudzenie świątecznego jadłospisu.
Nasze rady
- Do ciast dodawaj o 1/3 mniej cukru niż zwykle a ,akowca nie polewaj lukrem
- Mięso gotuj, duś lub w piecz w foli bez dodatku tłuszczu. Wybieraj drób lub wołowinę – mają prawie trzy razy mniej kalorii niż wieprzowina.
- Do doprawiania sałatek i surówek używaj odtłuszczonego jogurtu naturalnego.
- Zamiast soli używaj świeżych ziół. Natka pietruszki, koperek czy bazylia wspomagają trawienie i ułatwiają spalanie tłuszczu.
- Do napojów i deserów dosypuj przyprawy korzenne, np. cynamon, który przyspiesza przemianę materii.
Zaplanuj jadłospis i porcje
Wielkanocne śniadanie i obiad bywają bardzo obfite. I choć to nie Boże Narodzenie, to i tak staramy się spróbować każdego dania...
Nasze rady
- Dania serwuj na mniejszych talerzykach - dzięki temu będzie ci się wydawało, że porcje są ogromne i zjesz mniej.
- Dobrze rozłóż siły. Nałóż na talerz po łyżce każdej potrawy.
Zanim zaczniesz jeść
Przed tobą to, co najprzyjemniejsze – rodzinne biesiadowanie. Radość odbiera ci myśl, że może być ono zabójcze dla figury. Ale głowa do góry - przecież święta są od tego, by jeść ze smakiem.
Nasze rady
- Zanim nałożysz cokolwiek na talerz, wypij szklankę wody. Wypełni żołądek i zmniejszy apetyt. Picie wody przyspiesza też metabolizm.
- Pamiętaj, aby przed wyjściem zjeść śniadanie lub chociaż coś przekąsić - dzięki temu unikniesz wilczego głodu.
- Ucztę zacznij od niskokalorycznych sałatek i przystawek. Dzięki temu potem zjesz mniej tłustych potraw.
- Delektuj się smakiem i jedz powoli. W ten sposób szybciej zaspokoisz głód i zapobiegniesz przejedzeniu. Jedz po jednym kęsie, od czasu do czasu popijaj jedzenie wodą, a po każdym wprowadzeniu do ust posiłku, odkładaj sztućce na talerz.
- Kaloryczne dania jedz zawsze w towarzystwie warzyw lub surowych owoców. Zawarty w nich błonnik sprawi, że szybciej poczujesz się syta.