Wprowadzanie glutenu do diety dziecka powinno rozpocząć się między 5 a 6 miesiącem życia, stopniowo jako dodatek do mleka /fot. Fotolia

Czy spożywanie mleka może być przyczyną nerwicy?

Mleko jest silnym alergenem, który odpowiedzialny jest za powstawanie i rozwój większości schorzeń alergicznych. Czy może wywołać również nerwicę?
/ 03.05.2011 22:11
Wprowadzanie glutenu do diety dziecka powinno rozpocząć się między 5 a 6 miesiącem życia, stopniowo jako dodatek do mleka /fot. Fotolia

Czy mam nerwicę?

Mianem nerwica lekarze najczęściej określają schorzenia, które są trudne do zdiagnozowania, zaklasyfikowania. Dlatego też zdarzyć się może, że pacjent skarżący się na bóle stawów, głowy, kołatanie serca lub zmęczenie dowie się, iż jest chory na nerwicę. Dopiero po upływie kilku lat i zazwyczaj w wyniku przypadku, pacjent może dowiedzieć się, że podłożem jego dolegliwości jest po prostu alergia lub nietolerancja pokarmowa. U niektórych osób objawy wskazujące na nerwicę mogą być spowodowane reakcją alergiczną na toksyczne działanie grzybów pleśniowych lub drożdżaków. Mogą one występować na skórze, paznokciach, śluzówkach układu oddechowego, jak również w przewodzie pokarmowym.

Alergia na mleko

Na szkodliwe działanie mleka krowiego i jego przetworów szczególnie narażone są dzieci. Kobiety często szybko rezygnują z karmienia piersią lub nawet go nie podejmują. Wówczas niemowlę karmione jest mlekiem krowim, które zawiera szkodliwe białko – kazeinę. Substancja ta może wywołać szereg reakcji alergicznych.

Wprowadzenie do diety dziecka w pierwszym roku jego życia mleka krowiego, w tym jego przetworów, oraz gotowych pokarmów w puszkach, słoikach przyczynia się do występowania alergii, pseudoalergii i chorób układu nerwowego. Ponadto taka dieta może zaburzać rozwój psychiczny, emocjonalny, intelektualny. Spożywanie dużych ilości białka przyczynia się do powstawania miażdżycy, osteoporozy, nowotworów i alergii w życiu dorosłym.

Leczenie

U pacjentów, którzy uskarżają się na dolegliwości ze strony układu nerwowego, przeróżne bóle czy zmęczenie, najczęściej stwierdza się nerwicę. Niekiedy lekarz nie potrafi podać przyczyny choroby, gdyż specjalistyczne badania, jak USG, EKG czy rentgenowskie, nie wykazują nieprawidłowości. Zdarza się, że dopiero po kilku latach farmakologicznego leczenia nerwicy, u pacjenta zostaje zdiagnozowana alergia pokarmowa. Znacznie prostsza jest diagnostyka nerwicy u osób obciążonych genetycznie alergią.

Niewłaściwe leczenie nerwicy wywołanej przez alergię pokarmową jest spowodowane niewielką wiedzą niektórych lekarzy na temat alergii, pseudoalergii i nietolerancji pokarmowej.

W leczeniu nerwicy o podłożu alergicznym pożądane efekty przynosi przestrzeganie diety eliminacyjnej.

Źródło: „Alergie” Dr Danuta Myłek, wyd. WAB, wydanie II