Jogurt to produkt znany od wieków. Już 4 tysiące lat temu pili go Egipcjanie. Jego walory zdrowotne i smakowe szybko docenili mieszkańcy krajów bliskiej Azji, Afryki i Bałkanów. Dziś ponad 30 % ludzi na całym świecie pije jogurty. Odkryj w czym tkwi sekret tego mlecznego napoju.
Historia jogurtu
Jogurt najprawdopodobniej pochodzi z Indii. Dużą popularnością cieszył się w krajach bliskiej Azji i Afryki. Poprzez Turcję dotarł na Bałkany. To właśnie systematycznemu spożywaniu jogurtu ludność krajów bałkańskich zawdzięcza swoją długowieczność.
"Ja – urt" znaczy po turecku „kwaśne mleko", a w Bułgarii na jogurt mówi się „jugurt" i „kiseło mlako". Już setki lat temu jogurt był wytwarzany przez ludność wiejską z podgęszczonego - na skutek długotrwałego gotowania - mleka bawolego, a następnie z koziego i krowiego. Był gęsty, o silnie kwaśny smaku, dlatego przed spożyciem często rozcieńczano go wodą. W Europie na początku XX wieku jogurt sprzedawano w aptekach. Swoją popularność zawdzięcza jednak Szwajcarom, którzy dodali do niego owoce. Dziś ponad 30 % ludzi na całym świecie pije jogurty.
Właściwości odżywcze
Prawie 30% Polaków nie toleruje cukru zawartego w mleku – laktozy. Aby nie tracić cennego źródła wapnia, powinni sięgać po jogurty, które dzięki dużej zawartości wapnia, aminokwasów i witamin z grupy B, doskonale zastępują mleko. Dodatkowo są lekkostrawne i łatwiej przyswajalne niż mleko. Jogurt jest mlecznym napojem fermentowanym, który zawiera żywe kultury bakterii. Jest bogatszy od mleka w wapń - 350 ml jogurtu zawiera tyle samo wapnia co 500 ml mleka. Jogurt ma w sobie 4 - 5-krotnie więcej aminokwasów i ponad 20% więcej witamin z grupy B (w tym 5-krotnie więcej kwasu foliowego). Białko zawarte w jogurcie jest 2 - 3-krotnie szybciej trawione przez organizm człowieka niż mleko. Jogurt ułatwia syntezę witamin w organizmie i wchłanianie żelaza, wspomaga układ odpornościowy, odtruwa organizm z toksyn, pomaga przy zaparciach, wzdęciach, niedokwaśności żołądka, stanach zapalnych jelit. Dzięki obecnym w jogurcie żywym bakteriom, białka ulegają nadtrawieniu, w związku z czym wzrasta ich podatność na działanie enzymów trawiennych. Jogurt bogaty w żywe kultury bakterii wywiera korzystny wpływ na wydzielanie soków trawiennych i eliminuje bakterie chorobotwórcze oraz gnilne z przewodu pokarmowego, pod warunkiem jednak, że jest systematycznie i w dużych ilościach spożywany.
Żywe jogurty
Obecnie na rynku dostępne są napoje z mleka fermentowanego zawierających m.in. bakterie flory jelitowej L.acidophilus i bifidobakterie. Produkty te naturalnie uzupełniają florę bakteryjną w organizmie. Obecność bifidobakterii w przewodzie pokarmowym człowieka jest zjawiskiem naturalnym. Ich rozwój może być redukowany przez przyjmowanie różnych preparatów medycznych i leków. Niekorzystnie działa na nie także stres, starzenie się, diety, zakażenia itp. Spożywanie żywych bakterii w produktach mleczarskich stanowi idealny sposób na utrzymanie równowagi flory jelitowej. Ponadto bakterie te są szczególnie ważne np. podczas antybiotykoterapii, ponieważ antybiotyki powodują wyjałowienie organizmu, co z kolei sprzyja różnego rodzaju chorobom. W wielu krajach, a coraz częściej i w Polsce, rutynowo podaje się jogurt chorym na biegunkę. Żywe bakterie, egzystujące w przewodzie pokarmowym, mogą również przyczyniać się do regulowania metabolizmu cholesterolu.