Jak nie przytyć w restauracji

restauracja fot. Panthermedia
Będąc na diecie omijasz restauracje szerokim łukiem? Wcale nie musisz tego robić - naucz się tylko dokonywać właściwych wyborów.
/ 18.05.2012 14:51
restauracja fot. Panthermedia
Każda kuchnia narodowa oferuje smakoszom przeróżne dania. Podpowiadamy, z których z nich powinnaś zrezygnować, a które mogą zagościć na twoim talerzu.

Kuchnia włoska

Przede wszystkim omijaj szerokim łukiem nadziewane makarony - zawarty w farszu sos jest na bazie śmietany i mąki, a to oznacza prawdziwą kaloryczna bombę. Poza tym często gęsto cannelloni jest dodatkowo zapiekane w formie z tłuszczem i żółtym serem. Takim daniom mówimy stanowcze nie! Jeśli chcesz zamówić pizzę, wybierz tę z jak najmniejszą ilością składników - koniecznie na cienkim cieście! Bez obaw zajadaj się sałatkami, zupami, czy daniami zawierającymi morski akcent (np. owoce morza czy ryby).

Kuchnia francuska

Zrezygnuj z jedzenia serów - zarówno żółtych, jak i pleśniowych. Zawierają mnóstwo kalorii i u niektórych mogą powodować niestrawności. W zamian za to zamów sałatkę ze śródziemnomorskich owoców lub warzyw w towarzystwie duszonego mięsa czy owoców morza.

Kuchnia grecka

Najzdrowsza i najmniej kaloryczna jest popularna sałatka grecka z oliwkami i serem feta. Jeśli masz ochotę na danie gorące zamów grillowane warzywa (cebulka, cukinia, bakłażan) z jagnięciną lub rybą w przyprawach (np. z dodatkiem świeżej natki pietruszki). Doskonałym wyborem są także nadziewane farszem mięsnym i zapiekane warzywa. To, czego powinnaś absolutnie się wystrzegać to dania smażone na dużych ilościach oliwy z oliwek.

Kuchnia chińska i japońska

Choć popularne dania kuchni chińskiej obfitują w dozwolony dziki ryż i surówki, w żadnym wypadku nie wybieraj dań smażonych na głębokim tłuszczu (np. mięso czy owoce w cieście). Dobrym wyjściem są również zupy - ale jedynie te bez pierożków. Jeśli lubisz makaron chiński lub sojowy, możesz się na niego pokusić, ale wcześniej dopytaj, czy aby na pewno nie będzie smażony. W przypadku kuchni japońskiej zawsze wybieraj sushi z surową rybą lub krewetkami (futo lub hosomaki). Zrezygnuj zaś z ryb smażonych w tempurze oraz pieczonych, do których dodawany jest majonez.

Redakcja poleca

REKLAMA