Spis treści:
- Klasyczny placek z wiśniami
- Ucierane ciasto z wiśniami z kompotu
- Tarta z wiśniami
- Ciasto z wiśniami i z budyniem
- Jak wybrać wiśnie do ciasta?
- Co zrobić, aby wiśnie w cieście nie opadły?
Klasyczny placek z wiśniami
Składniki:
- 300 g wiśni,
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
- 3/4 szklanki oleju,
- jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Mąkę dokładnie przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj cynamon oraz jajko. Wlewaj cienką strużką olej i połącz z cukrem.
- Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę.
- Dokładnie rozprowadź za pomocą silikonowej szpatułki.
- Udekoruj z wierzchu wiśniami.
- Piecz ciasto z wiśniami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut (lub do suchego patyczka).
Ucierane ciasto z wiśniami z kompotu
Składniki:
- 250 g masła,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 300 g wiśni z kompotu.
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę.
- Osobno utrzyj masło i delikatnie połącz składniki etapami.
- Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia po łyżeczce tak, aby masa nie zwarzyła się.
- Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż wiśnie z kompotu i lekko dociśnij.
- Ciasto z wiśniami piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45 minut. Udekoruj wystudzone ciasto cukrem pudrem.
Tarta wiśniowa
Składniki:
- 250 g masła,
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 300 g wydrylowanych wiśni,
- dżem wiśniowy lub truskawkowy,
- do obciążenia: groch lub fasola.
Sposób przygotowania:
- Mąkę zagnieć razem z zimnym masłem i cukrem. Podziel na 2 części i zawiń w folię spożywczą.
- Przełóż do zamrażalnika na 30 minut. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
- Rozwałkuj 2 placki na grubość około 1 cm. Wyłóż na formę i lekko dociśnij - obciąż ciasto np. fasolą albo grochem.
- Piecz tartę z wiśniami przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Ostudź i posmaruj obficie dżemem truskawkowym.
- Wyłóż wydrylowane wiśnie. Z drugiego placka wykrój długie paski. Przełóż je na wierzchu owoców tak, aby utworzyć zgrabną kratkę.
- Piecz tartę z wiśniami tym razem przez 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Na koniec posyp ciasto z wiśniami cukrem pudrem lub udekoruj domowym lukrem.
fot. Adobe Stock
Ciasto z wiśniami i z budyniem
Składniki:
- 250 g masła,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 opakowania proszku budyniowego,
- ok. 600 ml mleka,
- 400 g wydrylowanych wiśni.
Sposób przygotowania:
- Mąkę zagnieć razem z zimnym masłem i cukrem.
- Podziel na 2 części i zawiń w folię spożywczą. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
- Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu - ilość mleka powinna być zmniejszona, zgodnie z naszą listą składników.
- Placki rozwałkuj i przełóż do formy. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Na wystudzone ciasto ułóż przygotowany wcześniej budyń i zatop wiśnie.
- Drugi placek nałóż lub skrusz, tworząc kruszonkę.
- Piecz ciasto z wiśniami przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak wybrać wiśnie do ciasta?
W zależności od rodzaju przygotowywanego deseru sprawdź, jakie wiśnie sprawdzą się najlepiej.
- Mrożone – nie rozmrażaj wiśni przed dodaniem do ciasta. Jeżeli przez przypadek owoce rozmroziły się – odsącz je z nadmiaru wody i delikatnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Sprawdzą się w przypadku pieczonych tart oraz kruchych placków z budyniem. Tutaj będziesz mieć pewność, że wilgoć z owoców nie przyczyni się do powstania zakalca.
- Świeże – wybieraj jak najsłodsze odmiany wiśni, aby ograniczyć ilość dodanego cukru. Upewnij się, że wszystkie są pozbawione pestek. Te, na których pojawiły się niewielkie wybrzuszenia z widoczną dziurką, natychmiast wyrzuć. Istnieje ryzyko, ze larwy mogą nadal żerować w owocach. Najlepiej będą się prezentować jako dekoracja serników na zimno, tortów owocowych lub ciast galaretkowych.
- Z kompotu lub likieru – desery dla dorosłych mogą być uzupełnione o wiśnie aromatyzowane lub maczane w alkoholu. Połącz je z ciastem czekoladowym, z którym najlepiej się komponują. Jednym z najbardziej znanych jest tort szwarcwaldzki na czarnym biszkopcie. Jeżeli wiśnie są zbyt intensywne w smaku, odciśnij nadmiar likieru i namocz przez 10 minut w wodzie lub soku.
fot. Adobe Stock
Co zrobić, aby wiśnie nie opadły w cieście?
Zastosuj się do tych kilku zasad, aby cieszyć się idealnym ciastem z wiśniami.
- Obtocz wiśnie w mące – najprostsza metoda, która gwarantuje sukces. Delikatnie przełóż wiśnie do miski z mąką pszenną, orkiszową lub do zmielonych płatków owsianych. Po zamoczeniu wiśni w cieście, pozostaną na wierzchu – dzięki temu spód nie przypali się i nie skarmelizuje.
- Zrób gęste ciasto – ucierany lub biszkoptowy placek powinien mieć optymalnie zwartą konsystencję. Jeżeli chcesz sprawdzić i upewnić się, że ciasto jest właściwe, wystarczy że zamoczysz palec. Nie powinno spływać zostawiając cienkiej strużki, jak w przypadku ciasta do naleśników. Lepkie, lekko klejące i gęste – to struktura ciasta z wiśniami, jakiej szukasz.
- Nie dodawaj zbyt dużo owoców – więcej wcale nie znaczy lepiej. Soki, które puszczą wiśnie podczas pieczenia, nie zdążą wyparować. Warstwa wody wsiąknie w głąb ciasta i utworzy zakalec, nim zdąży wyrosnąć. Najlepiej pozostawić niewielkie przestrzenie pomiędzy owocami i lekko je docisnąć.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 31.07.2013 r.
Więcej przepisów na ciasta z wiśniami:
Jak zrobić placek z wiśniami? Z kremem, galaretką lub kruszonką
To łatwy deser, który powstanie ze składników, które znajdują się w szafce każdej pani domu. Wybierz spośród kilku propozycji.
Strudel z wiśniami
Najlepiej smakuje na ciepło. Warto go podać też z odrobiną bitej śmietany albo kulką lodów śmietankowych
Placek z wiśniami
Tego jeszcze nie próbowałaś!
Placek drożdżowy z wiśniami
Z lekką cytrynową nutką!
Czekoladowe ciasto z wiśniami
Możesz do niego dodać troszkę mielonego cynamonu lub... rumu...
Muffiny z kremem i z wiśniami
Muffiny z kremem i z wiśniami to rozkosz dla podniebienia!
Placek z wiśniami - przepis
Do tego ciasta wybierz koniecznie najlepsze wiśnie z Mazowsza!
Sernik z wiśniami - przepis
Sernik będzie bardziej puszysty, jeśli dodasz łyżkę mąki ziemniaczanej. Zobacz przepis i zajadaj pyszny sernik podczas Wielkanocy!
Przepis na placek drożdżowy z wiśniami
Jeśli nie masz świeżych wiśni, możesz zastąpić je mrożonymi!
Holenderski tort z wiśniami - przepis
Pyszny holenderski tort z wiśniami to dobry pomysł na urodziny, komunię czy inną uroczystość rodzinną.