Tegoroczne święta z pewnością nauczą nas inaczej podchodzić do tradycji bożonarodzeniowych. Jeśli więc nie przepadasz za karpiem i pomimo setek wypróbowanych trików nie jesteś w stanie zaakceptować jego smaku, w tym roku wypróbuj coś innego. Robert Makłowicz poleca zamiast niego przyrządzić gravlax, czyli tradycyjne skandynawskie danie z łososia.
Przepis na gravlax Roberta Makłowicza
Gravlax to nic innego jak peklowany surowy łosoś z dodatkiem cukru i koperku. Nie będziesz potrzebować do niego wielu składników. Pamiętaj jednak, że będzie wymagał nieco więcej czasu i uwagi.
Składniki:
- 1 kg łososia ze skórą;
- 100 ml wody;
- 2 łyżeczki cukru;
- 2 łyżeczki soli;
- pęczek koperku;
- 1 łyżka brandy;
- 1 łyżka grubo mielonego białego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Łososia oczyść z ości.
- Przygotuj marynatę z wody, dużej ilości cukru, soli, koperku, brandy oraz z grubo mielonego pieprzu. Przelej do szczelnego pojemnika.
- Zanurz rybę w marynacie na 3 dni przed podaniem. Zamknij dokładnie pojemnik i co jakiś czas przekładaj łososia na drugą stronę.
To też może cię zainteresować:
Kuchenne porady Magdy Gessler. Przydadzą się zwłaszcza przed świętami
Jak lepić uszka z grzybami na Wigilię? Prosty przepis
Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Wystarczą 3 składniki