Robert Makłowicz zdradził przepis na wigilijne danie dla osób, które nie lubią karpia. Palce lizać!

Nie przepadasz za wigilijnym karpiem? Robert Makłowicz zdradził swój sposób na świąteczne danie rybne, które świetnie go zastąpi.
Urszula Wilczkowska / 22.12.2020 15:45

Tegoroczne święta z pewnością nauczą nas inaczej podchodzić do tradycji bożonarodzeniowych. Jeśli więc nie przepadasz za karpiem i pomimo setek wypróbowanych trików nie jesteś w stanie zaakceptować jego smaku, w tym roku wypróbuj coś innego. Robert Makłowicz poleca zamiast niego przyrządzić gravlax, czyli tradycyjne skandynawskie danie z łososia.

Przepis na gravlax Roberta Makłowicza

Gravlax to nic innego jak peklowany surowy łosoś z dodatkiem cukru i koperku. Nie będziesz potrzebować do niego wielu składników. Pamiętaj jednak, że będzie wymagał nieco więcej czasu i uwagi.

Składniki:

  • 1 kg łososia ze skórą;
  • 100 ml wody;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 2 łyżeczki soli;
  • pęczek koperku;
  • 1 łyżka brandy;
  • 1 łyżka grubo mielonego białego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia oczyść z ości.
  2. Przygotuj marynatę z wody, dużej ilości cukru, soli, koperku, brandy oraz z grubo mielonego pieprzu. Przelej do szczelnego pojemnika.
  3. Zanurz rybę w marynacie na 3 dni przed podaniem. Zamknij dokładnie pojemnik i co jakiś czas przekładaj łososia na drugą stronę.

To też może cię zainteresować:
Kuchenne porady Magdy Gessler. Przydadzą się zwłaszcza przed świętami
Jak lepić uszka z grzybami na Wigilię? Prosty przepis
Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Wystarczą 3 składniki

Redakcja poleca

REKLAMA