Przepis na pyszne i szybkie brzoskwinie w syropie: zrobisz je w kilka chwil i wykorzystasz jak dodatek do deserów albo ciast
Przepis na pyszne i szybkie brzoskwinie w syropie: zrobisz je w kilka chwil i wykorzystasz jak dodatek do deserów albo ciast9 miesięcy temu
Brzoskwinie w syropie często kupujemy w formie konserwowej - przydają się do wielu pysznych deserów, np. do sernika z brzoskwiniami. Brzoskwinie w syropie warto jednak przygotować samodzielnie, kontrolując ilość dodanego cukru i dostosowując do własnych upodobań. Z naszego przepisu uzyskasz 6 litrowych słoików. Czytaj więcej
Cukinia marynowana na zimę to genialny pomysł na wykorzystanie tego cennego warzywa i doskonały dodatek do potraw
Cukinia marynowana na zimę to genialny pomysł na wykorzystanie tego cennego warzywa i doskonały dodatek do potraw10 miesięcy temu
Cukinia marynowana w słoikach to często ratunek niejednego obiadu zimą. Zalewa octowa i przyprawy, nadają cukinii kwaśnego i wytrawnego aromatu, który przełamuje z natury delikatny posmak wnętrza tego warzywa. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do obiadu albo bazę aromatycznej sałatki. Zobacz, jak przygotować marynowaną cukinię. Czytaj więcej
Co zrobić z patisonów? 3 przepisy na aromatyczne dania z patisonów - sałatki, przetwory i obiady
Co zrobić z patisonów? 3 przepisy na aromatyczne dania z patisonów - sałatki, przetwory i obiady10 miesięcy temu
Patison to wciąż mało popularne warzywo, które idealnie sprawdzi się jako zamiennik dyni, kabaczka czy cukinii. Z patisona można przygotować pyszne placki na śniadanie, dietetyczną zupę czy sycącą zapiekankę. Najlepsze są młode, kilkudniowe okazy. Na patisony marynowane na zimę wystarczy 1 kg starszych egzemplarzy. Czytaj więcej
Domowe lody to pyszna i zdrowa przekąska. Zobacz, jak je przygotować w 4 letnich smakach
Domowe lody to pyszna i zdrowa przekąska. Zobacz, jak je przygotować w 4 letnich smakach10 miesięcy temu
Nie wiesz, jak zrobić domowe lody? Przygotuj śmietankę kremówkę, mleko oraz wybrane dodatki. Wybierz czekoladę, truskawki lub banany, a także wiórki kokosowe, bakalie czy kawałki czekolady. Możesz też do lodów dodać pokrojone owoce. Aby domowe lody były miękkie, dodaj do przepisu miód, cukier oraz/lub tłustą śmietankę. Czytaj więcej
Przepis na lekki i orzeźwiający dżem z jagód: doskonały do słodkich przekąsek i dań mięsnych
Przepis na lekki i orzeźwiający dżem z jagód: doskonały do słodkich przekąsek i dań mięsnych10 miesięcy temu
Żeby przygotować pyszny dżem z jagód, potrzebujesz tylko kilka składników. Te soczyste, orzeźwiające owoce to idealna baza letnich przetworów. Do dżemu z jagód wybieraj najbardziej dojrzałe owoce. Cukru powinno być o połowę mniej, niż jagód, ale ilość możesz dostosować do własnych upodobań smakowych. Czytaj więcej
Dwa pyszne przepisy na ciasto z porzeczkami i galaretką w wersji z porzeczkami czerwonymi i czarnymi
Dwa pyszne przepisy na ciasto z porzeczkami i galaretką w wersji z porzeczkami czerwonymi i czarnymi10 miesięcy temu
Ciasto z porzeczką i galaretką możesz przygotować na kilka sposobów, w wersji z owocami czerwonymi i czarnymi, na placku biszkoptowym albo w wersji z białym serem. W każdym przypadku smak ciasta będzie orzeźwiający, a ty przygotujesz pyszną przekąskę na upalne dni. Jako dodatek świetnie sprawdzą się np. orzechy laskowe. Czytaj więcej
Dżem z agrestu to pyszny pomysł na słodką, a jednocześnie orzeźwiającą przekąskę. Przygotujesz go z kilku składników
Dżem z agrestu to pyszny pomysł na słodką, a jednocześnie orzeźwiającą przekąskę. Przygotujesz go z kilku składników10 miesięcy temu
Dżem z agrestu jest słodko-kwaśny w smaku i idealnie pasuje do śniadaniowych tostów czy gofrów. Możesz wykorzystać go do przygotowania drożdżowego ciasta i razowego pieczywa z białym serem. Potrzebujesz tylko kilku składników, ale możesz dodać także coś od siebie - świetnie sprawdzą się np. cytrusy. Czytaj więcej
Proste i szybkie pomysły na przetwory z czereśni: zobacz, jak w kilka chwil przygotować pyszne dżemy, soki i konfitury
Proste i szybkie pomysły na przetwory z czereśni: zobacz, jak w kilka chwil przygotować pyszne dżemy, soki i konfitury11 miesięcy temu
Przetwory z czereśni są proste w przygotowaniu - najbardziej czasochłonnym elementem jest pozbawienie owoców pestek i ogonków. Wystarczy jednak użyć drylownicy, aby maksymalnie przyspieszyć ten proces. Z czereśni możesz przygotować pyszny dżem, konfiturę oraz kompoty i soki. Zobacz, jak się za to zabrać. Czytaj więcej
Jak zagęścić zupę? 8 sprawdzonych domowych sposobów
Jak zagęścić zupę? 8 sprawdzonych domowych sposobów11 miesięcy temu
Zupę najłatwiej zagęścić za pomocą mąki w postaci zawiesiny lub zasmażki, dodania do zupy śmietany, żółtka lub jogurtu naturalnego. Zupę doskonale zagęszczają też zmiksowane warzywa, ziemniaki, ryż, strączki, a także kasza manna. Każda z wymienionych metod zagęszczania zupy ma swoje wady i zalety. Czytaj więcej
Oto pomysły na oszałamiające ciasto z truskawkami - przygotujesz je ze świeżych i mrożonych owoców w kilka chwil
Oto pomysły na oszałamiające ciasto z truskawkami - przygotujesz je ze świeżych i mrożonych owoców w kilka chwil11 miesięcy temu
Ciasto z truskawkami to nie tylko klasyczne drożdżowe lub sernik na zimno. Hitem sezonu na truskawki jest również ciasto ucierane z truskawkami lub tarta na kruchym cieście. Domowe wypieki połącz z owocowym sosem lub kremem mascarpone. Ciasto truskawkowe świetnie smakuje także z orzeźwiającą galaretką. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA