wódka weselna.jpg fot. Adobe Stock

Wódka na weselu - nie tylko czysta! Poznaj współczesne trendy związane z alkoholem na weselu!

Coraz więcej wesel ma charakter bezalkoholowy, a dotychczasowe tradycje związane z polewaniem procentów nieco się zmieniają. Największa zmiana dotyczy wódki weselnej. Oczywiście jest nadal serwowana, ale...
Wioletta Górecka / 17.03.2019 17:23
wódka weselna.jpg fot. Adobe Stock

Wódka wydaje się być oczywistym i nieodłącznym elementem każdego wesela. Dawniej to właśnie o zapas alkoholu na weselu dbano najbardziej - dobra zabawa była bowiem tą suto zakrapianą. Czasy się zmieniają, a wraz z nimi moda, także ta weselna. Zmiany te dotyczą nie tylko strojów czy muzyki, ale także alkoholi. 

Dziś wódka oczywiście nadal jest nierozerwalnym elementem weselnego przyjęcia, ale należy także pamiętać o tym, że nie wszyscy lubią ją w postaci czystej. Dlatego też warto zastanowić się nad innego rodzaju trunkami.

Wódka i spółka, czyli co jeszcze powinno znaleźć się na weselnym stole?

Wódka to specyficzny alkohol. Nie brakuje osób, które nie przełkną jej nawet z popitką, ale w postaci kolorowego drinka - jak najbardziej. 

Są jednak i tacy, którzy wódki po prostu nie cierpią w żadnej konfiguracji. Z myślą o nich warto pomyśleć o tym, by w weselnym, alkoholowym menu znalazły się także inne trunki: 

  • wina
  • likiery
  • koktajle
  • piwo.

Koktajle mogą być zarówno alkoholowe, jak i bezalkoholowe. Do tych pierwszych stosuje się wódkę, rum, gin, whisky, brandy, wermut, szampan, koniak, bourbon, Malibu.

Alkohole miesza się z:

  • likierami (np. bananowym, melonowym)
  • sokami owocowymi (np. porzeczkowym, ananasowym) lub pomidorowym
  • wodą sodową
  • tonikiem
  • colą
  • lemoniadą
  • mlekiem (np. kokosowym)
  • śmietanką.

Z kolei koktajle bezalkoholowe przygotowuje się wstrząsając mleko, jajka i soki owocowe. Dodaje się do nich dużo lodu.

Jaką wódkę na wesele wybrać?

Toast szampanem - o czym trzeba pamiętać?

Obowiązkowym elementem przyjęcia weselnego jest toast za zdrowie "młodych", oczywiście szampanem. Szampan podaje się tuż po wejściu gości weselnych na salę.

Podstawą serwowanie wszelkiego rodzaju trunków jest odpowiednia ich temperatura:

  • gin podaje się w temp. 8-10 C
  • wódkę - w temperaturze 6-8 C
  • białe wina wytrawne serwuje się w temp. 8-10 C
  • białe wina słodkie w temp. 12-14 C
  • czerwone wina słodkie podaje się w temp. 14-16 C
  • wina musujące i szampany w temp. 6-8 C.
  • czerwone wina wytrawne serwuje się w temperaturze pokojowej 16-18 C. Podobnie likiery, koniaki i winiaki wymagają temperatury pokojowej.
  • piwo serwuje się w temp. 8-10 C,

Wodę mineralną oraz soki podaje się schłodzone. Także koktajle podaje się dobrze schłodzone.

Za dużo wódki na weselu? Oto, jak sobie pomóc!

Co zrobić gdy goście źle obliczyli swoje możliwości, smakując wielu wybornych alkoholi z dobrze zaopatrzonego barku? Aby złagodzić przykre następstwa kaca warto wypróbować kilku metod.

Po pierwsze, kładąc się spać, warto przyjąć większą dawkę witaminy C i środek przeciwbólowy. Należy też pić dużo mineralnej wody. Rano zbawienne może okazać się treściwe śniadanie. Aby nie dopuścić do upicia, przed przyjęciem warto zjeść tłusty posiłek (dlatego też przeważnie przyjęcie weselne rozpoczyna się od tradycyjnego, tłustego rosołu), a podczas przyjęcia każdy kieliszek alkoholu przepijać szklanką wody albo soku.

Więcej o organizacji wesela:
Dekoracja sali weselnej bez kwiatów - nowy, ekonomiczny trend!
Samodzielny wystrój sali weselnej - to całkiem proste!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)