Tort to sprawa skomplikowana, szczególnie dla kogoś, kto nie lubi tortów. Mój stosunek do tortów jest co najmniej skomplikowany. Nie lubię ciasta biszkoptowego i kremów, a bita śmietana jest nieodporna na temperaturę, która panuje na letnich weselach.
Lubię tort dacquoise, ale niestety nie nadaje się on do podawania na weselach, ponieważ po pokrojeniu kawałki nie wyglądają zachęcająco. Beza się kruszy.
Zobacz także: Idziemy na ślub i wesele!
Kolejne utrudnienie to fakt, że nie podobają mi się piętrowe torty. Są tandetne i psują wygląd każdego eleganckiego wesela. Moim zdaniem tort powinien być prosty w formie, nie świecić się, nie śpiewać, ani nie manifestować jaka to świetna i najlepsza na świecie jest para młoda.
Tort przede wszystkim powinien smakować i nie narzucać się swym wyglądem, powinien raczej gości zauroczyć.
Zobacz także: Ubezpieczenie ślubu
Nasze wesele będzie swoim wyglądem nawiązywać do morskich spraw. Obydwoje jesteśmy żeglarzami i dla mnie było naturalne, że ślub i wesele muszą to podkreślić. Nie bójcie się, nie podam rybnego tortu. Jednak chciałam wykorzystać moment dzielenia tortu, aby zaznaczyć, że morze ma dla nas jakieś znaczenie. Szukałam inspiracji w wielu cukierniach i na wielu portalach ślubnych. Większość pomysłów nie przypadła mi go gustu. Jednak jeden tort mnie powalił swoją oryginalnością - było to cukiernicze cudo w postaci wakacyjnej i nadmorskiej walizy!
Tort pierwszy z prawej u góry to wybór autorki tekstu - Patrycji. Fajny? /fot. cakefrills.co.uk, letthemseecake.blogspot.com, kuewedding.blogspot.com, rkfielding.typepad.com
Tort marynistyczny może być podany w formie pary na morskiej tafli, piętrowca ozdobionego owocami morza i muszelkami lub - dla awangardowych par - składać się z dużej ilości morskich babeczek z kawałkami koralowców, morskich bursztynków czy lukrowanych latarenek morskich.
Pomimo, że ten tort jest piętrowy, to bardzo mi się podoba. Moim marzeniem jest, aby tort skrył się pod postacią dużej walizki, która będzie cała w morskich muszlach i rozgwiazdach. Ozdoby takie wykonuje się z marcepanu, tort można pokryć białą czekoladą. Całość prezentuje się niezwykle okazale, a w środku można ukryć delikatny biszkopt i czekoladowy krem.
Co Wy na to?
Patrycja L.