Wybór weselnego stołu tematycznego to już pewnego rodzaju ślubna tradycja. Najczęściej narzeczeni decydują się na standardowy wybór, a więc szwedzki stół, na którym znaleźć można ciasta, przysmaki mięsne, owoce, wina oraz cieple napoje. Ostatnio modne stały się też słodkie stoły, tzw. candy bar, wiejski stół, a nawet góralski. Zobacz, co powinno pojawić się na takich stołach.
Zobacz przekładowe weselne menu
Wiejski stół
Drewniany, z tkanym obrusem, ozdobiony słomą, kwiatami i drewnianymi łyżkami, czyli stół wiejski - największy rarytas dla typowych mieszczuchów. Na wiejskim stole powinny pojawić się:
- szynki,
- kaszanka,
- pasztet,
- kiełbasa,
- salceson,
- chleb na zakwasie,
- ciasto drożdżowe,
- masło,
- smalec,
- kiszone ogórki,
- pierogi,
- bigos,
- flaki,
- alkohol: bimber, śliwowica, wino.
Sprawdź, na co zwrócić uwagę, wybierając weselne menu
Candy bar
Chyba na żadnym weselu nie może zabraknąć słodkości. Wiele par decyduje się na candy bar, czyli stół, na którym znaleźć można najróżniejsze pyszności. Ważne, aby cały stół był w jasnych barwach, najlepiej, jeśli zostanie wykonany z białych lub pastelowych desek. Wśród przysmaków mogą pojawić się winietki z datą waszego ślubu, imionami pary oraz inicjałami małżonków.
Co powinno znaleźć się na candy barze?
- ciasta,
- babeczki,
- muffinki,
- cukierki,
- żelki,
- pącz,
- wino,
- słodkie soki i syropy,
- czekolada,
- owoce w polewie czekoladowej,
- bakalie,
- MMSY,
- kolorowe lizaki.
Góralski stół
Jeśli wybieracie wesele tematyczne w iście góralskim stylu lub jedno z narzeczonych pochodzi z Małopolski, koniecznie pomyślcie o stole z góralskim rarytasami, które nadadzą ciekawego smaczku. Na góralskim stole umieśćcie serwety z folklorystycznym wzorem, korale, ciupaga lub kapelusz.
Na góralskim stole powinny pojawić się:
- oscypek,
- pieczone mięsa,
- pasztet z żurawiną,
- śledzie,
- chleb ze smalcem,
- makowiec,
- moskole – placki pieczone na blasze,
- hałuski – ziemniaczane kluseczki,
- smalec,
- masło.