- 50 dag mąki
- 3 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- pół łyżeczki soli
- pół kostki masła
- 4 dag drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- pół szklanki rodzynek
- cukier perlisty do posypania
Sposób wykonania:
1. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać po łyżce mąki i cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, jajka i mleko z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Ciasto ponownie wyrobić, dodać rodzynki i podzielić na trzy porcje. Z każdej porcji ciasta utoczyć długi wałek. Zapleść gruby warkocz. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, uformować wieniec, końce połączyć i mocno docisnąć. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Żółtko wymieszać ze śmietaną, posmarować ciasto, posypać cukrem perlistym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temp. 175 st. C. Wyjąć, ostudzić.
Wielkanocne przysmaki - forum >>