ZUPA DYNIOWA: zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i inne
Zupa dyniowa to doskonały pomysł na sycące i kolorowe danie, które możemy serwować przez całą jesień – sprawdź nasze przepisy na tą idealną!

Zupa dyniowa przygotowywana na bazie puree lub surowej dyni jest ciekawym pomysłem na obiad. Doprawiona startym imbirem, chili lub świeżo zmielonym pieprzem to klasyczna wersja wytrawna. Z dodatkiem mleka kokosowego, miodu lub śmietanki kremówki przypadnie do gustu najmłodszym. Sprawdź nasze przepisy na doskonałą zupę dyniową!
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Oto składniki na zupę dyniową z mlekiem kokosowym:
- pół szklanki mleka kokosowego
- średnia cebula
- czosnek
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- puree z dyni
- pestki dyni
Jak zrobić zupę dyniową z mlekiem kokosowym?
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Przełóż do dużego garnka i wlej wywar warzywny.
- Następnie wlej puree z dyni i dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj całość przez 20 minut i dolej mleko kokosowe.
- Na koniec podpraż pestki dyni i serwujemy z zupą dyniową tuż przed podaniem. Tak przygotowaną zupę możemy również podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Jak uratować zupę z dyni, gdy jest gorzka?
Najczęstszym powodem tego, ze zupa jest nieapetyczna j gorzka jest nieodpowiednie oczyszczenie i obranie warzywa. Użycie surowej i poddanej gotowaniu w wodzie sprawia, że uzyskujesz mdły i bardzo płytki smak. Wystarczy dokładnie ja przemyć i upiec w piekarniku na złoty kolor. Obróbka cieplna uaktywni naturalny cukier oraz karmelizację, która nada niepowtarzalnego aromatu potrawie.
Miód- lipowy lub wielokwiatowy powinien być płynny. Po zmiksowaniu stopniowo dolewaj i sprawdzaj na bieżąco słodycz dania
Zielone warzywa- seler naciowy lub pietruszka dobrze sprawdzą się także jako zagęszczacz zupy. Wystarczy je podpiec i dodać zmiksowane do całości
Pomidory- ich kwasowość oraz jednocześnie słodycz sprawia, ze gorycz szybko znika. Wystarczy podsmażyć lub poddusić kilka pomidorów pokrojonych w kostkę i przełożyć do dania
Jak zagęścić zupę?
Puree ziemniaczane- wystarczy ugotować i zagnieść ziemniaki z odrobiną mleka lub śmietanki. Stopniowo wlej zupę dyniową i wymieszaj. Przelej mieszankę do dania i zmiksuj
Mleko kokosowe- ten słodki dodatek jest używany w daniach tajskich do zagęszczenia lub złagodzenia ostrości potrawy. Dodatkowo podkreśla słodycz dyni
Beszamel- kremowy sos na bazie mąki i mleka wlej partiami do zupy tak, aby nie powstały grudki, ale gładki i gęsty sos
Mąka kukurydziana- lub skrobia kukurydziana działa podobnie jak mąka ziemniaczana. Wystarczy połączyć z płynem, zmieszać i wlać do reszty i zagotować
Jak doprawić zupę z dyni?
Pieprz cayenne- jeżeli przygotowujesz zupę z dyni na ostro, to główny składnik, który podkreśli smak. Wyważysz go mleczkiem kokosowym oraz sokiem z limonki
Szafran- nadaje głębokiego koloru i wzmacnia orzechowy, lekko gorzki smak (dlatego nie wolno przesadzać!). Wystarczą 2-3 nitki przyprawy, aby zabarwić porcję na 4 osoby
Rozmaryn- gałązkę świeżego (suszony nie ma tych samych właściwości) włóż razem z dynią i oliwą z oliwek do nagrzanego piekarnika i upiecz. Olejki eteryczne w nim zawarte uwolnią się i po zmiksowaniu nadadzą zupie wyrazisty, charakterystyczny smak
Kumin- stosowany zwłaszcza w kuchni indyjskiej w curry oraz innych daniach z chili w roli głównej. Wystarczy połączyć go ze skórką z cytryny, kardamonem i cynamonem
Bazylia- ziołowy, łagodny smak uzyskasz poprzez jej dodatek. Wystarczy pamiętać, żeby doprawić nią pod koniec gotowania, aby nie stracić jej walorów
Ocet balsamiczny- zupa krem z dyni z dodatkiem prażonych pestek dyni lub orzechów idealnie komponuje się z ciemnym octem pochodzącym z Włoch. Dodaje kwasowości i balansuje słodycz zupy
Zupa dyniowa z imbirem
Oto składniki na zupę dyniową z imbirem:
- dynia
- 3 szalotki
- 3 cm imbiru
- pietruszka
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- litr bulionu warzywnego
- szczypta soli
- szczypta chili
- szczypta pieprzu
- limonka
Jak zrobić zupę dyniową z imbirem?
- Dokładnie obierz dynię i wydrąż pestki i miąższ.
- Posiekaj drobno szalotki i podsmaż razem ze startym imbirem.
- Pokrój drobno dynię i przełóż do dużego garnka.
- Zalej wywarem i gotuj przez 20 minut do miękkości.
- Dopraw solą, pieprzem oraz chili.
- Całość zmiksuj na gładko i serwuj z posiekanym szczypiorkiem.
- Spryskaj sokiem z cytryny i ścieramy skórkę. Tak przyrządzona zupa dyniowa to idealny pomysł na obiad lub wczesną kolację.
Zupa dyniowa na słodko
Oto składniki na zupę dyniową na słodko:
- 3 łyżki masła
- średnia cebula
- szczypta soli
- liście laurowe
- wywar warzywny
- puree z dyni
- śmietana kremówka
- sok z limonki
- 3 łyżki brązowego cukru
Jak zrobić zupę dyniową na słodko?
- Rozpuść masło w rozgrzanym garnku.
- Podsmaż cebulę przez około 5 minut do miękkości.
- Dolej puree z dyni, wywar warzywny oraz sok z limonki.
- Dopraw liśćmi laurowymi, solą, pieprzem oraz brązowym cukrem. Gotuj przez 20 minut.
- Na koniec dolej śmietanę kremówkę. Tak przygotowaną zupę możemy podawać z dodatkiem grzanek czosnkowych lub groszkiem ptysiowym.
Zobacz też:
68 sprawdzonych sposobów na dynię! Sprawdź, jak zrobić ją inaczej! 30 pomysłów na doskonałą zupę krem! Wykorzystaj nasze przepisy!