Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Na wywar:

Reklama
  • 1 kg głów i kręgosłupów różnych ryb,
  • kawałek selera,
  • kawałek pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • sól i pieprz,
  • 2 l wody.

Na zupę:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 papryki,
  • 1 pomidor,
  • kilka marynowanych papryczek,
  • 1 garść oliwek,
  • 1 filet z ryby słodkowodnej oczyszczony z ości o wadze około 1/2 kg,
  • 2–3 kiszone ogórki,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 1/2 szklanki kremówki,
  • słodka i ostra papryka.
Przygotowanie:

Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler jest niezwykle aromatyczna. Podstawą się głowy i kręgosłupy różnych ryb oraz tradycyjne, polskie warzywa - seler, pietruszka i marchew.

Zupa doprawiona jest zielem angielskim i liściem laurowym. Dodatkiem są ogórki kiszone, marynowana papryka i oliwki.

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników i 2 litrów wody powolutku ugotuj wywar, w miarę potrzeby zbierając szumy.
  2. Warzywa na zupę oczyść i pokrój.
  3. Odsącz marynowane papryki i oliwki.
  4. Filet ryby podziel na części.
  5. Wywar odcedź. Włóż do niego pokrojone marchewki, papryki świeże, pietruszkę, seler, pomidor.
  6. Wywar gotuj 20 minut. Dodaj ogórki i przecier pomidorowy. Zagotuj.
  7. Delikatnie włóż kawałki ryby. Gotuj 5–10 minut.
  8. Dodaj marynowaną paprykę pokrojoną w paseczki oraz oliwki.
  9. Wlej śmietankę. Zagotuj.
  10. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką.
  11. Zupę rybną z przepisu Magdy Gessler podawaj ze świeżym chlebem.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

Reklama

Więcej przepisów Magdy Gessler:
Przepis na flaki
Przepis na zupę kartoflankę
Przepis na gęś pieczoną

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...