Składniki:
- 7 małych chlebków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 białe kiełbaski
- 20 dag mocno wędzonej kiełbaski
- 1 spora cebula
- 1/2 porcji włoszczyzny
- 20 dag wędzonych żeberek
- butelka żurku
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka oliwy
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na żurek domowy!
- Włoszczyznę obierz, opłucz.
- Razem z żeberkami, białą kiełbaską, opaloną cebulą, listkami laurowymi, zielem angielskim włóż włoszczyznę do dużego garnka.
- Zalej 7 szklankami wody, gotuj na małym ogniu (pod przykryciem) przez 40 minut.
- Wywar przecedź, wlej żurek, zagotuj.
- Dopraw posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
- Chlebki przekrój, wydrąż, wysmaruj środek masłem.
- Chlebki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 5-10 minut.
- Białą oraz wędzoną kiełbasę pokrój w plasterki, zrumień na kilku łyżkach oleju.
- Żurek wlej do podpieczonych chlebków, obłóż plasterkami kiełbasek oraz pokrojonymi jajkami.