Reklama
Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: 7
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 7 małych chlebków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 białe kiełbaski
  • 20 dag mocno wędzonej kiełbaski
  • 1 spora cebula
  • 1/2 porcji włoszczyzny
  • 20 dag wędzonych żeberek
  • butelka żurku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka oliwy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na żurek domowy!

  1. Włoszczyznę obierz, opłucz.
  2. Razem z żeberkami, białą kiełbaską, opaloną cebulą, listkami laurowymi, zielem angielskim włóż włoszczyznę do dużego garnka.
  3. Zalej 7 szklankami wody, gotuj na małym ogniu (pod przykryciem) przez 40 minut.
  4. Wywar przecedź, wlej żurek, zagotuj.
  5. Dopraw posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
  6. Chlebki przekrój, wydrąż, wysmaruj środek masłem.
  7. Chlebki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 5-10 minut.
  8. Białą oraz wędzoną kiełbasę pokrój w plasterki, zrumień na kilku łyżkach oleju.
  9. Żurek wlej do podpieczonych chlebków, obłóż plasterkami kiełbasek oraz pokrojonymi jajkami.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na potrawy wielkanocne:

Jajka wielkanocne w galarecie - przepis
Jajka wielkanocne w szynce - przepis
Boczek pieczony faszerowany - przepis

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...