Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • szklanka kaszki kuskus
  • 4 cienkie parówki drobiowe
  • pęczek rzodkiewek
  • 2−3 małe twarde kiszone ogórki
  • por
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2−3 łyżki oliwy
  • mała kostka przyprawowa, czosnkowa albo ziołowa
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Kuskus wsypać do miski. Wkruszyć kostkę przyprawową, wymieszać.
  2. Zalać wrzątkiem tak, aby woda sięgała 1 cm ponad kaszkę.
  3. Przykryć i odstawić na 8−10 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i napęcznieje.
  4. Parówki obrać z osłonek, pokroić na plasterki.
  5. Rzodkiewki umyć, oczyścić, pokroić na plasterki razem z kiszonymi ogórkami.
  6. Por oczyścić z zewnętrznych liści, przyciąć ciemnozielone końce liści i odciąć piętkę z korzonkami. Przekroić wzdłuż na pół, dokładnie opłukać pod strumieniem zimnej wody. Osączyć, poszatkować.
  7. Kuskus odkryć, rozdrobnić widelcem, ostudzić.
  8. Dodać parówki, rzodkiewki, ogórki oraz por.
  9. Posypać po smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  10. Sałatkę wymieszać i odstawić pod przykryciem na 10 minut, aby nabrała smaku, posypać natką.

Reklama

Te sałatki też polecamy!

Sałatka makaronowa z salami i kabanosem Szybka sałatka z kurczakiem
Kolorowa sałatka z kaszą gryczaną

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...