Kasia gotuje z Polki.pl - Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka. To świetny pomysł na lekką i doskonałą sałatkę dla wszystkich miłośników buraków. lekko słodka i orzeźwiająca. Spróbuj koniecznie!
Sylwia Kazimierczuk / 12.03.2018 11:26

Carpaccio z buraka według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na carpaccio z buraka:

  • 3-4 pieczone buraki z oliwą, solą, pieprzem i cukrem
  • garść szpinaku
  • pół szklanki orzechów (pistacji i orzechów laskowych)
  • 75 gramów sera feta
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • miód 
  • bazylia

Jak zrobić carpaccio z buraka?

Najpierw przygotowujemy sos. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miód i oliwę i doprawiamy solą. Prażymy posiekane orzechy na suchej i rozgrzanej patelni. Na półmisku kładziemy szpinak, talarki pieczonego buraka, kruszymy fetę oraz posiekane i uprażone orzechy laskowe i pistacje. Z wierzchu polewamy sosem sałatkowym i układamy listki bazylii. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku. Tak przygotowana sałatka może być zarówno samodzielnym daniem, jak i dodatkiem do mięsa.

Polecamy!

Deser bez cukru? To proste! sprawdź przepis na znakomite brownie z burakami! 3 doskonałe przepisy na sałatki z buraków. Sprawdź!