Carpaccio z buraka według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na carpaccio z buraka:
- 3-4 pieczone buraki z oliwą, solą, pieprzem i cukrem
- garść szpinaku
- pół szklanki orzechów (pistacji i orzechów laskowych)
- 75 gramów sera feta
- cytryna
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- miód
- bazylia
Jak zrobić carpaccio z buraka?
Najpierw przygotowujemy sos. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miód i oliwę i doprawiamy solą. Prażymy posiekane orzechy na suchej i rozgrzanej patelni. Na półmisku kładziemy szpinak, talarki pieczonego buraka, kruszymy fetę oraz posiekane i uprażone orzechy laskowe i pistacje. Z wierzchu polewamy sosem sałatkowym i układamy listki bazylii. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku. Tak przygotowana sałatka może być zarówno samodzielnym daniem, jak i dodatkiem do mięsa.
Polecamy!
Deser bez cukru? To proste! sprawdź przepis na znakomite brownie z burakami! 3 doskonałe przepisy na sałatki z buraków. Sprawdź!