Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 5 kg śliwek,
  • kilogram cukru,
  • 2 łyżki octu spirytusowego.
Reklama
Przygotowanie:

Powidła ze śliwek bez mieszania to wygodna alternatywa dla klasycznych, słodkich śliwkowych przetworów. W tym przepisie mieszanie jest niemal zabronione - może doprowadzić do przypalenia śliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na drobne kawałki.
  2. Przełóż do rondelka, zasyp cukrem i zalej octem.
  3. Przykryj i odstaw na blacie na ok. 12 godzin.
  4. Następnie zagotuj i "pyrkaj" na bardzo małym ogniu ok. 5-6 godzin. W tym czasie ani razu nie mieszaj.
  5. Kiedy powidła śliwkowe będą miały już odpowiednią konsystencję, energicznie przemieszaj i przełóż je do wyparzonych słoików. Następnie zapasteryzuj.
  6. Możesz także wcześniej zmiksować całość, aby powidła były jeszcze bardziej gładkie.
Reklama

Czytaj także:
Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami
Nutella ze śliwek

Schab ze śliwką

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...