Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania
Szukasz sposobu na powidła ze śliwek bez mieszania? Nie lubisz pilnować, aby przetwory się nie przypaliły? To propozycja w sam raz dla ciebie. Ten przepis wymaga od ciebie zamieszania powideł tylko raz - na sam koniec. Wcześniej nic nie musisz robić, wystarczy, że pozwolisz swoim powidłom bardzo powoli się smażyć.
Opublikowano: 18.08.2022, 05:15
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 5 kg śliwek,
- kilogram cukru,
- 2 łyżki octu spirytusowego.
Reklama
Przygotowanie:
Powidła ze śliwek bez mieszania to wygodna alternatywa dla klasycznych, słodkich śliwkowych przetworów. W tym przepisie mieszanie jest niemal zabronione - może doprowadzić do przypalenia śliwek.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na drobne kawałki.
- Przełóż do rondelka, zasyp cukrem i zalej octem.
- Przykryj i odstaw na blacie na ok. 12 godzin.
- Następnie zagotuj i "pyrkaj" na bardzo małym ogniu ok. 5-6 godzin. W tym czasie ani razu nie mieszaj.
- Kiedy powidła śliwkowe będą miały już odpowiednią konsystencję, energicznie przemieszaj i przełóż je do wyparzonych słoików. Następnie zapasteryzuj.
- Możesz także wcześniej zmiksować całość, aby powidła były jeszcze bardziej gładkie.
Reklama
Czytaj także:
Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami
Nutella ze śliwek
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...