Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • litr tłuszczu i kawałków skóry gęsi,
  • cebula,
  • spore jabłko (odmiana kwaśna),
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 2 łyżki majeranku.
Reklama
Przygotowanie:

Jak zrobić smalec z gęsiny? Możesz oczywiście kupić już gotowy, ale znacznie lepszy (i zdrowszy) będzie ten, który przygotujesz samodzielnie w domu. Smalec z gęsi wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, przez co warto po niego sięgać szczególnie w sezonie infekcji.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i obrane jabłko pokrój w kostkę, a skórę i tłuszcz gęsi pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż wszystko do rondelka, dodaj 2-3 łyżki wody i zacznij podgrzewać na małym ogniu.
  3. Kiedy tłuszcz się wytopi, podsmażaj, mieszając do jakiś czas. Po ok. 5-7 minutach dodaj cebulę oraz jabłko. Smaż, aż się mocno zrumienią.
  4. Przelej całość do słoika i jeszcze zanim dobrze stężeje, przemieszaj smalec z gęsiny co jakiś czas.
  5. Słoik ze smalcem z gęsiny zamknij i przechowuj w lodówce.
Reklama

Czytaj także:
Jak zamarynować pierś z gęsi?

Czy gęsina jest zdrowa?
Gęś pieczona w kawałkach

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...