Wystarczy tylko kilka składników - jak zrobić smalec z gęsiny?
Jak zrobić smalec z gęsiny? To wcale nie takie trudne. Domowy smalec jest o wiele lepszym wyborem, niż te, które możesz kupić w sklepach. Najlepiej wykorzystać duże płaty gęsiej skóry, aby wytopić spore ilości tłuszczu. Smalec gęsi cieszy się dużym powodzeniem ze względu na swoje właściwości zdrowotne.
Opublikowano: 29.10.2022, 05:58
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- litr tłuszczu i kawałków skóry gęsi,
- cebula,
- spore jabłko (odmiana kwaśna),
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 2 łyżki majeranku.
Reklama
Przygotowanie:
Jak zrobić smalec z gęsiny? Możesz oczywiście kupić już gotowy, ale znacznie lepszy (i zdrowszy) będzie ten, który przygotujesz samodzielnie w domu. Smalec z gęsi wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, przez co warto po niego sięgać szczególnie w sezonie infekcji.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i obrane jabłko pokrój w kostkę, a skórę i tłuszcz gęsi pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż wszystko do rondelka, dodaj 2-3 łyżki wody i zacznij podgrzewać na małym ogniu.
- Kiedy tłuszcz się wytopi, podsmażaj, mieszając do jakiś czas. Po ok. 5-7 minutach dodaj cebulę oraz jabłko. Smaż, aż się mocno zrumienią.
- Przelej całość do słoika i jeszcze zanim dobrze stężeje, przemieszaj smalec z gęsiny co jakiś czas.
- Słoik ze smalcem z gęsiny zamknij i przechowuj w lodówce.
Reklama
Czytaj także:
Jak zamarynować pierś z gęsi?
Gęś pieczona w kawałkach
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...